National

5 lucruri pe care trebuie să le faci ca să te bucuri mai mult timp de mașina ta

Ți-ai cumpărat în sfârșit mașina dorită, nouă sau second-hand și vrei să te bucuri cât mai mult de ea. Îți place să asculți zgomotul motorului și să te bazezi pe ea de fiecare dată când ai de făcut un drum.

Ca să te asiguri că mașina nu va avea defecțiuni și va fi un partener de nădejde pe termen lung, este foarte important să o întreții. 

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere:

1. Îngrijește vopseaua

Materialele din care sunt fabricate mașinile au evoluat foarte mult cu trecerea timpului, în special vopseaua. Aceasta nu are doar scop estetic, ci este menită să protejeze metalul caroseriei de ruginăPentru o îngrijire adecvată, evită să o ștergi, chiar și cu prosoape speciale din microfibră, deoarece se produc zgârieturi care afectează lacul de protectie. Mai mult, ar fi ideal să ții mașina într-o parcare subterană sau garaj, deoarece ploaia și zăpada afectează destul de tare vopseaua.

2. Schimbă consumabilele

Pentru ca mașina să funcționeze perfect, e bine să nu amâni revizia anuală. Filtrul de aer, de polen, schimbul uleiului sau chiar a plăcuțelor de frână sunt foarte importante pentru siguranța ta și a pasagerilor tăi. Revizia, de obicei, se face la un an sau la zece mii de kilometri și o poți programa în computerul de bord al mașinii pentru a nu uita cand trebuie făcută. Ar fi bine să ai un service de încredere, precum revizieautoservice.ro, unde să duci mașina oricând ai nevoie.

3. Ai grijă la depunerile de carbon

Combustibilii fosili sunt folosiți în continuare de majoritatea mașinilor. Asta înseamnă că pe anumite componente ale motorului se vor forma în timp depuneri de carbon, care afectează performanța mașinii și care pot duce chiar la defectarea unor piese. Cea mai sigură metodă să previi aceste depuneri este să încerci să conduci puțin mai turat decât de obicei. Acest lucru va genera o căldura și o presiune mai mare, care va curăța tot interiorul motorului.

4. Îngrijește interiorul de piele

Nimic nu se compară cu mirosul unei mașini noi, mai ales dacă interiorul acesteia este din piele. Este de departe cel mai arătos material pentru tapițeria scaunelor, dar și cel mai pretențios la întreținere. Indiferent dacă este piele lucioasă sau alcantara, aceasta va avea nevoie de îngrijire periodică pentru a o menține într-o stare bună. Ideal este să o ferești cât mai mult de soare direct și să o hidratezi periodic cu o soluție specială pentru piele. Dacă apar pete, încearcă să le îndepărtezi cu o cârpă moale și săpun sau o soluție specială pentru curățarea pielii, cât mai puțin invazivă.

5. Pornește mașina mai des când temperatura scade

Având în vedere că vine anotimpul rece, trebuie să știi că frigul nu este prietenul mașinii tale. Este indicat să echipezi mașina cu niște cauciucuri de iarnă de o calitate superioară pentru a circula în condiții de siguranță.  Un alt lucru pe care mulți șoferi îl ignoră este concentrația lichidului de antigel, care se poate verifica la orice service sau vulcanizare, și este esențială pentru motorul tău pe vreme rece. Frigul afectează performanța acumulatorilor, așadar este bine să pornești mașina la cel puțin câteva zile.

Dacă vrei să te bucuri de mașina ta un timp îndelungat, ia aminte la sfaturile de mai sus și respectă mereu termenul pentru revizia anuală. Astfel, te asiguri că nu există probleme care se pot agrava și afecta funcționarea autoturismului.

 

Articole similare

Close