National
8 Mai – Ziua mondiala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii

In fiecare an, pe 8 Mai, se marcheaza Ziuna Mondiala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii. Aceasta zi este dedicata personalului si voluntarilor care intervin si sustin persoanele afectate de COVID-19, care, cu responsabilitate si daruire duc la indeplinire misiunea organizatiei, actiuni ce sunt „de neoprit”.
In Romania, de la inceputul pandemiei COVID-19, personalul si voluntarii Crucii Rosii Romane au fost permanent in actiune, asumandu-si riscul imbolnavirii, pentru a oferi asistenta umanitara si servicii socio-medicale celor in nevoie. Totodata, pentru a ajuta comunitatile sa se pregateasca, au diseminat informatii esentiale pentru prevenirea si limitarea raspandirii virusului, au sprijinit persoanele izolate la domiciliu cu alimente esentiale si produse de igiena, au oferit sprijin psihosocial persoanelor vulnerabile si in carantina, au monitorizat telefonic persoanele izolate.
„In ultimul an, COVID-19 a adus multa incertitudine si a perturbat viata romanilor. Acest lucru s-a reflectat mai ales asupra persoanelor care erau deja afectate de saracie si izolare sociala. Dar un lucru nu s-a schimbat: sprijinul oferit de voluntarii si personalul Crucii Rosii Romane. Oamenii de Cruce Rosie au fost in comunitati in fiecare zi, ajutand familiile afectate cu pachete cu alimente si produse de igiena sau oferind informatii despre importanta prevenirii raspandirii virusului. Timp de un an ei ne-au demonstrat ca angajamentul lor nu se clatina niciodata, iar compasiunea lor nu are limite.”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Rosie Romana.
Miscarea Internationala este alcatuita din 192 de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, cu 160.000 de filiale locale si aproximativ 14 milioane de voluntari in intreaga lume. Estimam ca unul din 636 de locuitori ai planetei este voluntar al Crucii Rosii sau al Semilunii Rosii. Impreuna, Crucea Rosie si Semiluna Rosie au ajuns la 650,5 milioane de persoane cu activitati de promovare a sanatatii si a masurilor de igiena – adica 1 din 12 persoane, au desfasurat lucrari de alimentare cu apa si salubrizare pentru 106,2 milioane de oameni (adica 1 din 72 de persoane), au acordat asistenta alimentara sau in natura pentru aproximativ 79 de milioane de persoane (1 din 97 de persoane) si mai mult de un milion de persoane au fost conectate cu familiile lor prin apeluri telefonice sau video, mesaje scrise sau verbale.