Tech

9 din 10 români NU știu cum să economisească ENERGIA ELECTRICĂ. Te afli printre ei?

Te-ai săturat de facturi uriașe la energia electrică? Utilizezi din ce în ce mai puțin curent, însă rezultatele întârzie să apară? Dacă răspunsul la aceste întrebări este “DA”, atunci poti urma câteva sfaturi simple ce te vor ajuta să rămâi cu mai mulți bani în buzunar după plata facturilor.

Iată care sunt cele 5 sfaturi cu privire la modul în care poți economisi mai mult:

1. Schimbă becurile clasice și cele economice 

Becurile se numără printre cele mai mari consumatoare de energie electrică, mai ales că sunt folosite zilnic. Dacă ai trecut de la becuri clasice, pe halogen, la cele economice poate ai observat o mică diferență în ceea ce privește consumul. Totuși, poți economisi mult mai mult la acest capitol. Schimbă orice tip de becuri cu cele de tip LED. Acestea consumă cu până la 60% mai puțină energie decât un bec clasic sau economic. Deși dau impresia că lumina emanată de acestea nu este prea puternică, poți alege dintr-o varietate de nuanțe și puteri de iluminare.

bec-led
foto: Pixabay, pinterest

2. Instalează panouri solare

Deși pare o investiție destul de costisitoare, panourile solare sunt soluția cea mai potrivită dacă dorești să economisești pe termen lung. Energia solară este o resursă regenerabilă și inepuizabilă care produce energie electrică fără poluare. Astfel, dacă optezi pentru panourile solare economisești energie și ajuți și la combaterea încălzirii globale. Procesul de instalare nu este unul foarte dificil, panourile solare fiind potrivite atât pentru instalarea pe acoperișul locuinței, cât și pentru câmp deschis. Pentru o bună funcționare a panourilor solare în orice anotimp, alege o baterie cu gel, care înmagazinează excesul de energie produs de modulele solare. Găsești detalii aici despre bateria potrivită pentru panourile tale fotovoltaice.

panouri-solare
foto: Pixabay, pinterest

3. Nu folosi electrocasnice inutil 

Cu cât ai mai multe aparate electrocasnice, cu atât tendința de a le folosi în exces este mai mare. În cazul în care vrei să economisești energie ar trebui să te gândești bine dacă e necesar să folosești un anumit device. Spre exemplu: 

  • Dacă nu ai prea multe vase de spălat nu e nevoie să folosești mașina de spălat vase, le poți spăla manual;
  • Așteaptă să se adune mai multe haine murdare și nu folosi mașina de spălat pe jumătate goală. De asemenea poți folosi o temperatură mai mică și un program mai scurt de spălare;
  • Folosește cuptorul pe gaz în locul cuptorului cu microunde;
  • Scoate din priză încărcătoarele device-urilor tale după încărcarea completă;
  • Lasă aerul condiționat pornit. Acesta consumă mai multă energie electrică dacă este pornit și oprit foarte des, și nici nu dă randament;
  • Nu ține ușa frigiderului deschisă pentru mult timp;
  • Nu ține televizorul în priză dacă pleci de acasă;
  • Nu lăsa becul din curte sau de pe scara blocului aprins pe timp de noapte. Instalează un bec cu senzor care se va aprinde doar atunci cand este nevoie.

Dacă ai electrocasnice pe care nu le mai folosești, care s-au stricat sau care consumă mult prea mult, poți apela la serviciul de colectare selectivă, iar acestea vor fi ridicate direct de la tine de acasă, astfel ajuți mediul înconjurător.

4. Foloseşte electronice şi electrocasnice doar de tipul A, A+ sau A++ 

Eticheta energetică ilustrează eficiența energetică a unui aparat electric de uz casnic. Aceasta este reprezentată de săgeți colorate, notate de la A la G. Literele de la A la G reprezintă o scală a aparatelor de la cel mai eficient (A) la cel mai puțin eficient (G) iar culorile: verde înseamnă “mai eficient”, iar roșu înseamnă “mai puțin eficient”; săgețile arată eficiența energetică pentru un nivel dat. Prin urmare alege doar electrocasnice și electronice ce se prezintă cu clasa energetică A, A+ sau A++ deoarece acestea consumă cea mai puțină energie.

foto: Pixabay, pinterest

5. Investește într-un termostat 

Termostatul se poate folosi atât în cazul centralei termice, cât și în cazul aparatului de aer condiționat și are rolul de a programa perioada în care acestea funcționează. Dacă camera atinge temperatura setată, căldura sau aerul rece sunt oprite, evitând astfel folosirea inutilă și consumul în plus.

Așadar, acum te numeri printre cei care știu să economisească eficient energie electrică. Aceste soluții vor avea efect pe termen lung, iar diferența se va vedea de la an la an în buzunarul tău. Fii mereu atent în jurul tău și ai grijă să nu uiți lumini aprinse și electronice în priză dacă nu le folosești.

Articole similare

Close