Eveniment

Aparitie neasteptata in Buciumi | Patru ursi, cu pui, au fost vazuti in preajma unei turme de oi – FOTO/VIDEO

Aparitie surprinzatoare in localitatea Buciumi din judetul Salaj. Patru exemplare de ursi bruni, printre care si o ursoaica ce avea mai multi pui, au fost vazuti in apropierea unei stane de oi. Localnicii au intrat in panica la vazul animalelor, pentru ca aparitia acestora in zona, nu este o normalitate.

In perioada zilelor in care au fost vazuti, ursii nu au plecat fara sa lase „urme”. Unul dintre ei a intrat intr-o prisaca, unde a rasturnat mai multi stupi cu albine, cel mai probabil, in cautarea de mancare. Intr-un alt caz semnalat de un localnic, un urs brun a patruns intr-o stana de oi din Buciumi, unde a dat iama la niste carafe cu lapte.

Din fericire, nu au fost semnalate incidente mai grave, insa daca situatia se va mentine si ursii vor continua sa coboare spre gospodariile oamenilor, cauzand daune, autoritatile vor fi nevoite sa ia masurile necesare in acest sens.

„Daca ursii vor cauza pagube majore, exista o procedura, prin care AJVPS va informa Ministerul Mediului si de acolo se va delega formarea unei comisii care va evalua pagubele si va dispune masurile necesare, respectiv capturarea si relocarea, sau in cazuri extreme, impuscare. Speram sa nu ajungem la masurile acestea” a spus Cristian Crisan, directorul AJVPS Salaj.

Prezenta ursilor bruni in zona nu este o normalitate, insa, nu este niciun motiv de panica.

„Ursii, in decursul a catorva zile, s-ar putea mai ramana sau sa dispara. Animalele nu prezinta un pericol, doar in cazul in care sunt bulversati de om. In cazul in care se intalnesc cu un exemplar, localnicii trebuie sa faca galagie, astfel incat sa alunge animalul, sa se fereasca si sa nu se apropie in niciun fel de ei, mai ales daca sunt cu pui” a transmis pentru Zalau24.ro, Cristian Crisan.

Desi, in mod normal ursul brun traieste de-a lungul intregului lant carpatic, in paduri intinse si dese, acestia si-au mai facut aparitia, in mod sporadic, si in trecut, in zone joase, de deal.

„Animalele au fost vazute in afara arealului natural, fiind intr-o perioada tranzitorie. Ursii tranziteaza zonele de deal din preajma localitatii Buciumi, inspre zonele cu paduri mai mari” a mai spus Cristian Crisan, directorul AJVPS Salaj.

O situatie similara a mai fost raportata si in anul 2013, atunci cand in zona localitatilor Fildu de Sus, Buciumi si Plopiş-Tusa au fost vazute mai multe exemplare de ursi bruni.

Articole similare

Close