Cultura

Artefacte din Salaj, expuse in muzeele din Belgia

Artefacte arheologice din Sălaj, aflate în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău sunt expuse sau urmează a fi expuse la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cât și la Muzeul Grand Curtius din Liege, in cadrul Festivalului International de Arta EUROPALIA. Romania este invitata de onoare la festival si a propus, printre altele, doua expozitii menite sa prezinte bogatia si varietatea patrimoniului arheologic national.

Expozițiile fost inițiate de către Muzeul Național de Istorie a României în parteneriat cu alte 30 de muzee, printre care și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Prima intitulată ”Dacia Felix. The Glorious Past of Romania” a fost vernisată recent (18 octombrie 2019) la Muzeul Galo-Roman din Tongeren (Belgia), iar cea de-a doua denumită ”Originile Europei.Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos” va fi deschisă în data de 8 noiembrie 2019 la Muzeul Le Grand Curtuis din Liége.

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău este partener în ambele expoziții și a propus în acest sens un număr de 17 exponate, reprezentând artefacte arheologice de mare valoare și înaltă finețe a execuției descoperite pe teritoriul Sălajului. Este vorba atât despre descoperiri mai vechi precum: spada scurtă de factură scitică (akinakes) și teaca sa, descoperite la Firminiș, vase de bronz din tezaurul de la Sâg, lanțul de bronz cu pandantive de la Guruslău, dar și piese recent descoperite, printre care enumerăm depunerea de vase ceramice din epoca bronzului descoperită la Marca.

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.

Articole similare

Close