Social

Caravana mobila de depistare a tuberculozei ajunge si in Salaj | Vezi localitatile

Judeţul Sălaj intră pe lista de „Screening TB”, depistarea activă a tuberculozei – începând de luni, 4 octombrie, cinci comune vor beneficia de serviciile medicale ale caravanei mobile de analiză gratuită a sănătăţii plămânilor.

Crasna, Sâg, Horoatu Crasnei, Cristolţ şi Letca sunt comunele unde caravana de depistare a tuberculozei va ajunge incepand cu aceasta saptamana.

Comunele din judeţul Sălaj selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri noi de tuberculoză. Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în Sălaj este de 21,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

Caravana „Screening TB” va rămâne o lună de zile în judeţul Sălaj şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale gratuite puse la dispoziţie în cabinetul mobil, o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul în spitale sau în alte cabinete medicale pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei cu SARS-COV-2, iar diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea stării de urgenţă, prezenţa caravanei Screening TB se dovedeşte un sprijin real în aceste comunităţi.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Pacienţii diagnosticaţi ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Articole similare

Close