National

Carti de identitate noi, incepand din 2021 | Cum pot arata noile buletine

Incepand cu anul 2021 toate cartile de identitate vor fi schimbate si vor capata o noua infatisare in acord cu reglementarile Uniunii Europene. Noile acte vor fi mai mici, de dimensiunea unui card bancar si vor fi dotate cu un CIP. O alta modificare semnificativa este reducerea varstei minime pentru care se va putea emite buletinul. Astfel, parintii vor putea cere actul de identitate si pentru copiii sub 14 ani, pentru ca acestia sa circule mai usor în Uniunea Europeană.

Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021, astfel ca a fost pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta.

Principalele modificari constau in reducerea dimensiunii si introducerea unui cip pe care vor fi stocatefotografia posesorului si doua amprente. De asemenea, noua carte de identitate va tine loc si cardului de sanatate, dar va putea fi folosit si la autentificarea informatica in unele institutii publice precum ANAF sau banci.

Noile carti de identitate vor avea o perioada de valabilitate de cinci ani, in cazul minorilor, iar în cazul adulţilor de 10 ani. Neschimbata ramane regula ca persoanele de peste 70 de ani sa primeasca buletine valabile pe o perioada nedeterminata.

Articole similare

Close