Cultura

Castelul Bay din Treznea ramane in Patrimoniul Cultural | Comisia Monumentelor Istorice a RESPINS cererea pentru declasare

Ruinele Castelul Bay din Trezenea nu vor putea fi demolate, cel putin deocamdata. „Castelul crimelor”, asa cum este cunoscut in comunitatea din Treznea, pentru masacrul comandat de proprietar in septembrie 1940, ramane monument istoric, in pofida incercarilor repetate de declasare a acestuia.

Plenul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (CNMI) a reanalizat cererea formulata de primaria comunei, iar in urma sedintei din 18 martie, s-a decis ca monumentul trebuie mentinut pe lista Patrimoniului cultural. Este pentru a doua oara anul acesta cand este discutata soarta „castelului crimelor” din Treznea. Dosarul cu cererea de declasare a castelului, a ajuns pe masa comisiei si la inceputul anului, insa si atunci a fost respins.

castelul bay 2009castelul bay 2017

Aflat in stare avansata de degradare, Castelul Bay continua sa dea nastere unor controverse in randul localnicilor, care s-au impartit in doua tabere: o parte isi doresc reabilitarea monumentului, in vreme ce altii vor sa vada castelul daramat, cu orice pret. Asta pentru ca de numele monumentului se leaga o zi neagra din filele istoriei. In urma cu 78 de ani, 93 de romani, printre care 6 evrei, au fost macelariti de trupele horthyste la comanda grofului Bay Ferenc. Un monument ridicat in memoria martirilor sangerosului eveniment, nu lasa uitarii crimele petrecute in sat si le aduce mereu aminte localnicilor de rudele ucise cu sange rece.

Dat uitarii si nepasarii, castelul din Treznea nu a fost iertat de trecerea timpului, care si-a lasat amprenta peste controversatul monument. Orice initiativa de reabilitare a fost respinsa de comunitate, iar castelul pare sa se macine incet si sigur. Acoperisul s-a prabusit in totalitate, iar o buna parte din cladire sta sa cada, devenind un real pericol si pentru localnici, care nu de putine ori au mai furat cate o parte din ziduri sau din acoperis.

 

Articole similare

Close