Social

Ce este Metoda “ Premii şi Câştiguri” și cum să nu-i cădeți victime

Poliţiştii din Sălaj desfăşoară în continuare activităţi de informare a cetăţenilor pentru a nu fi victimele unor fapte de înşelăciune.

Modurile de operare ale infractorilor evoluează constant, atât din punct de vedere al complexităţii, cât şi al metodelor utilizate, astfel încât oricine poate fi victimă a infracţiunii de înşelăciune, pe stradă, la telefon sau chiar în propria locuinţă.

Răufăcătorii sună la întâmplare diferite persoane cărora le spun că au câștigat un premiu la anumite promoţii sau jocuri organizate de firme de renume, constând într-o sumă importantă de bani.

Pentru a intra în posesia premiului, victimele sunt sfătuite şi convinse că trebuie să transfere prin serviciile de curierat bancar o sumă de bani pe numele unei persoane din anturajul autorilor.

În acest an, în judeţul nostru nu s-au înregistrat astfel de cazuri.

Pentru a preveni în continuare această metodă, politistii recomandă să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.

De asemenea oamenii legii recomandă ignorarea mesajelor în care se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat.

Verificaţi, prin intermediul operatorului de telefonie, fixă sau mobilă, veridicitatea informaţiilor furnizate. În niciun caz nu daţi curs solicitărilor de a vira bani, cu orice titlu, într-un anumit cont, sau de a cumpăra cartele reîncărcabile cu o anumită valoare şi de transmitere a codurilor de reîncărcare.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni vă rugăm să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Articole similare

Close