Divertisment

Ce meserii de viitor poate alege o absolventă din Sălaj?

Piața forței de muncă este în permanentă schimbare, iar pandemia a generat o stare de nesiguranță chiar și pentru angajații cu experiență din anumite domenii. Cert este că pentru tinerele absolvente de liceu, oportunitățile în provincie sunt destul de limitate. Există o categorie de meserii din zona serviciilor care sunt mai tot timpul în căutare de angajați. Printre acestea se numără zona de servicii și de relații cu publicul. Iar pentru că tendința spre digitalizare este tot mai pronunțată, cunoștințele despre utilizarea calculatorului, navigarea internetului, dar și cunoașterea limbii engleze sunt printre cele mai căutate.

Variante de joburi pentru tinerele absolvente

Faptul că ești proaspăt absolventă de liceu și că ai avut rezultate bune în școală și la examenul de bacalaureat nu îți oferă neapărat și garanția că îți vei găsi imediat un serviciu. Chiar și cei care au absolvit facultatea întâmpină dificultăți, depun zeci de CV-uri înainte de a fi contactați și așteaptă uneori mai multe luni la rând până când își găsesc un serviciu adecvat. Conform statisticilor întocmite de companiile de recrutare, salariile oferite începătorilor pornesc în medie de la 250 de euro pe lună.

Angajatorii rareori oferă salarii mai mari pentru posturile destinate juniorilor. Alții au programe de internship – un fel de calificare la locul de muncă, dar pentru care trebuie să te mulțumești doar cu experiența pe care o vei acumula în acest timp.

Pentru o tânără cu posibilități financiare limitate, acest lucru nu poate fi o opțiune. Deseori, tinerele acceptă joburi foarte prost plătite, la care sunt nevoite să renunțe la capătul câtorva luni, pentru că nu le permit un trai decent.

Orice fel de experiență profesională îți poate fi utilă la un moment dat în viață, însă dacă în timp ce o acumulezi nu ai și posibilitatea de a-ți asigura traiul de zi cu zi, atunci ai o problemă serioasă.

În Zalău opțiunile nu sunt prea multe. Desigur, se vor găsi mai mereu firme care caută să angajeze personal pentru curățenie, sau în domeniul relației cu clienții, dar majoritatea tinerelor nu consideră că acest tip de meserii le și deschid o cale către un viitor mai bun, ci doar le ajută să trăiască de pe o zi pe alta.

Poate de aceea multe absolvente decid să plece către orașe mai mari, fie la studii, fie în căutarea unor auspicii mai favorabile din punct de vedere profesional. Dacă te întrebi cum sa ai succes într-un oraș străin fără să aștepți luni sau chiar ani la rând, ar trebui să te gândești mai întâi de toate la calitățile pe care le ai, la cunoștințele pe care le-ai acumulat până în prezent și, nu în ultimul rând, la scopul pe care îl urmărești.

De asemenea, ia în calcul și faptul că s-ar putea să fie necesar să urmezi în continuare anumite cursuri de specializare sau o facultate cu profilul care ți s-ar potrivi mai bine.

Una dintre soluțiile cele mai rapide și eficiente, chiar și în cazul în care urmezi cursuri sau ai găsit un serviciu part-time, este să te angajezi ca model de videochat în cadrul unui studio serios, precum Kendrastudio.ro, care îți poate asigura atât un contract legal, cât și anumite facilități la început de carieră.

Doar tu poți decide cât timp și efort ești dispusă să investești în viitor, iar deciziile de acest fel ar trebui să le iei în funcție de propriile tale calități, nevoi și dorințe.

Articole similare

Close