Tech

Cerul, traversat de un șir de sateliți | Când pot fi văzuți din nou și în România

Nopțile trecute peste România a fost observat un șir luminos ce traversa rapid cerul. Nu sunt OZN-uri ci doar o rețea formată din 60 de sateliți SpaceX Starlink, lansați în spațiu de compania lui Elon Musk.

Aceștia orbitează în jurul Pamântului si apar în fiecare noapte pe cer, sub forma unui șir perfect. Pe langă cei 60 de sateliții lansați de SpaceX în luna martie, alți 420 de sateliți Starlink mai orbitează planeta, iar compania lui Musk țintește sa mai trimită în spațiu până la 12.000 de sateliți.

Ce sunt sateliții Starlink

Rețeaua vastă de sateliți Starlink a fost lansată în spațiu pentru a oferi o mai bună conectivitate și viteză a internetului prin satelit.

Fiecare obiect Starlink este echipat cu patru antene radio puternice, care vor putea livra o banda de internet cu pana la 47% mai puternică decât cea convențională.

Sateliții Starlink traversează orbita joasă a pământului (la aproximativ 35,000 km altitudine), lucru care scurtează latența dintre momentul de trimitere și receptare a semnalului de date.

Elon Musk spune că rețeaua Starlink va dispune de o acoperire mică de internet, odată ce în orbită vor fi ajunși 400 de sateliți, respectiv o acoperire medie, dupa ce aproximativ 800 de sateliți vor deveni operaționali.

„Trenul” de sateliți va fi vizibil, dacă cerul va fi senin, și în aceasta seară. Șirul luminos va traversa cerul României în jurul orei 21,36. De unde și cum pot fi observați, puteți afla AICI.

Articole similare

Close