CulturaDin OrasDivertisment

Confecționarea tradițională a pieptenilor | Expozitie inedita la Galeria de Arta „Ioan Sima” – FOTO

Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau le-a pregatit vizitatorilor o expozitie cel putin inedita de pieptene lucrate in coarne de animale. Cele cateva exponate autentice, dar si fotografiile monument sunt menite sa aduca in fata publicului ce va trece pragul Galeriei de Arta „Ioan Sima” procesul si specificul meseriei de confectionare, disparuta undeva in a doua jumatate a secolului XX.

Expozitia „Confecționarea tradițională a pieptenilor” este deschisa in perioada 12 decembrie 2019 – 15 ianuarie 2020, la Galeria de Artă „Ioan Sima” a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Expozitia prezintă meseria de confecționare a pieptenilor din coarne de animale prin metode tradiționale. Cu ajutorul fotografiilor document (din colecția Cziker Andrei) este prezentat și descris procesul tehnologic folosit la confecționarea pieptenilor.

De asemenea, expoziția conține pieptene executate din coarne de animale (dar și alte obiecte: vaze, sfeșnice, cuiere etc.), unelte specifice meseriei, care a dispărut în a doua jumătate a secolului al XX-lea in urma descoperirilor științifice (descoperirea materialelor plastice și utilizarea acestora pe scară largă) și a introducerii tehnologiilor avansate (automatizarea proceselor de producția).

expozitie zalau
foto: MJIAZ

Articole similare

Close