Social

Coroana dentară din zirconiu, soluția pentru un zâmbet perfect și durabil

Coroanele dentare au fost dezvoltate ca soluții pentru protejarea și restaurarea danturii naturale, inclusiv pentru situațiile în care aceasta a suferit leziuni destul de grave. Până recent, în cabinetele stomatologice erau prezente coroane din metal, porțelan sau variante realizate prin combinarea celor două, însă acestea și-au pierdut treptat din popularitate pentru că nu erau atât de rezistente în timp pe cât și-ar fi dorit pacienții.

Deși încă mai sunt disponibile, prețurile fiind mult mai accesibile, astăzi ne bucurăm de avantajele oferite de coroana dentară din zirconiu – bineînțeles, și în acest caz există dezavantaje, însă avantajele sunt atât de numeroase, încât a ajuns să fie cea mai căutată și cerută opțiune pentru refacerea danturii.

Ce avantaje și dezavantaje are coroana dentară din zirconiu?

Vom începe cu prezentarea avantajelor pe care le au coroanele dentare din zirconiu. În primul rând, ele sunt atât de solicitate grație durabilității și rezistenței în timp, care nu au reușit să fie întrecute sau măcar egalate de alte materiale folosite până acum în stomatologie. Un alt avantaj este reprezentat de longevitatea pe care o prezintă. Trebuie doar să faci corect diferența între coroanele pe bază de zirconiu și cele din zirconiu. Prima variantă are prezintă o durată de viață de până la cinci ani, cifră pe care o putem atribui și coroanelor din metal, însă o coroană dentară din zirconiu este mult mai durabilă de atât, ajungând să reziste de la 10 ani în sus.

În al treilea rând, coroanele dentare din zirconiu sunt recunoscute pentru gradul mare de biocompatibilitate, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care dentiștii preferă să le folosească. Cu alte cuvinte, riscul ca o coroană dentară să fie responsabilă de producerea unui răspuns imunologic sau o reacție adversă (inflamații, spre exemplu) este extrem de mic. Următorul avantaj despre care îți vom povesti este ușurința de realizare a procedurii. Majoritatea lucrărilor din zirconiu pot fi făcute în aceeași zi. Mai mult spus, un pacient poate merge la medicul stomatolog și în aceeași zi să se bucure de o nouă dantură complet funcțională. Pentru ca această procedură să poată fi realizată într-un timp atât de scurt, în cabinetele stomatologice sunt prezente dispozitive de ultimă generație care utilizează tehnologia CAD/CAM.

Ca orice altă procedură dentară, și aceasta vine cu câteva dezavantaje, însă minore. Unul dintre acestea este legat de aspect. Coroana dentară din zirconiu tinde să aibă o textură opacă, de unde rezultă un aspect nu foarte natural pentru noii tăi dinți. Dar poți alege varianta din zirconiu în combinație cu porțelan pentru un aspect mai plăcut. Un alt dezavantaj se aplică doar persoanelor care nu au coroane din zirconiu aplicate în toată gura. Zirconiul poate afecta dinții opuși dacă nu sunt din același material.

Coroanele dentare din zirconiu sunt și vor rămâne populare datorită rezistenței în timp; pacienții nu mai sunt nevoiți să meargă la cabinetul stomatologic o dată la cinci ani pentru a-și schimba dantura, ci doar pentru controalele regulate. Servicii stomatologice de calitate oferă cei de la Centrul de Implantologie Transilvania, iar mai multe detalii găsești pe site-ul lor, citransilvania.ro.

Articole similare

Close