Eveniment

COVID-19 | Zalaul a sarit de 3 cazuri la o mie de locuitori | NU se impune carantina, dar se INCHID restaurantele si cafenelele

Cazurile de coronavirus depistate in judetul Salaj, de la o zi la alta, ating cote alarmante. In ultimele 24 de ore au fost raportate 54 de imbolnaviri, lucru care face ca in prezent sa existe 429 de cazuri pozitive. Asta inseamna o rata de pozitivare de 1,67 cazuri/1000 de locuitori la nivelul judetului, iar aceste cifre ingrijoratoare atrag si consecinte, iar acolo unde situatia o va impune, chiar CARANTINAREA localitatilor.

De departe cea mai alarmanta situatie este in Zalau, unde rata de incidenta este de 3,21/1000 de locuitori, adica sunt 274 de persoane bolnave de COVID-19. Cu toate ca situatia nu se arata a fi una deloc buna si au fost depistate focare inclusiv in Spitalul Judetean de Urgenta din Zalau, nu au fost luate masuri la nivel local, pana in prezent.

Doar la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta exista o hotarare, care prevede ca, de indata ce o localitate depaseste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, restaurantele si cafenelele sa fie inchise.

Contactat, Prefectul judetului Salaj, Virgil Turcas ne-a transmis ca nu se doreste nici carantinarea si nici inchiderea localurilor.

Insa pana cand cetatenii vor intelege gravitatea situatiei si vor da dovada de responsabilitate, autoritatile nu se vor feri sa impuna restrictii.

Asadar, conform hotararii, de luni activitatea restaurantelor si a cafenelelor va fi oprita, iar singurele care vor putea functiona vor fi localurile care fac livrari la domiciliu ori au terase, insa activitatea va putea fi desfasurata doar in exterior si cu respectarea normelor sanitare.

Daca ne uitam in judetul vecin, Cluj, autoritatile locale nu au asteptat ca rata de incidenta sa se apropie de pragul critic de 3 cazuri la o mie de locuitori si au impus restrictii inca de cand rata a atins 1,5/1000 de locuitori.

In Dej, de exemplu, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a impus obligativitatea purtarii mastii de protectie in toate spatiile publice, inclusiv pe strada.

De indata ce la nivelul judetului Salaj, rata de pozitivare va depasi 3 cazuri la o mie de locuitori, autoritatile judete pot impune carantinarea localitatilor in care a fost depasit acest prag.

Articole similare

Close