National

Cumparaturile online, mai populare ca niciodata in Romania | S-au dublat in anul pandemiei

In anul pandemiei, restrictiile i-au tinut in casa pe romani, iar puterea de cumparare s-a mutat in online, arata statisticile publicate de Eurostat. Iar comertul online continua sa creasca, in principal pe baza restrictiilor impuse de pandemia COVID-19, dar si de noul comportament al cumparatorilor.

Potrivit Eurostat, cu 12 luni inainte de efectuare sondajului, 89% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani din UE utilizau internetul. Dintre care 72% au facut cumparaturi online de bunuri sau servicii pentru uz personal.

Comertul online a crescut anul trecut cu 68%, comparat cu anul 2019 si cu 62% comparat cu anul 2015.

In Romania, 45% dintre utilizatori si-au facut cumparaturile online. Dublu fata de aceeasi perioada a anului 2015, insa sub media europeana de 62%.

Internet users who bought or ordered goods or services for private use
foto: Eurostat

De departe cele mai multe cumparaturi online s-au facut in tarile nordice si in vestul Europei. Mai mult de 8 din 10 persoane din Tarile de Jos, Danemarca, Germania, Suedia si Irlanda si-au comandat bunurile sau serviciile cu ajutorul internetului.

Cele mai mici cresteri s-au inregistrat in Bulgaria, doar 42%.

Daca ne uitam la ce s-a vandut cel mai bine, observam ca hainele si articolele sportive au avut cea mai mare trecere, cu un procent de 64%.

Apoi, evident, cele mai accesate au fost site-urile de streaming sau de descarcat filme si seriale – 32%-.

Dupa site-urile de divertisment au urmat restaurantele si comenzile pentru mancare. Si mobila s-a vandut mai bine in online, 28% dintre utilizatori s-au indreptat spre site-urile de amenajari interioare si gradini.

Most popular online purchases
foto: Eurostat

Articole similare

Close