Din Oras

Cutremurele ultimilor ani din judetul Salaj | In 1994 la Jibou s-au produs si pagube materiale – FOTO

Salajenii au trecut prin clipe de panica in aceasta dimineata, dupa ce la ora 9 fix, pamantul s-a cutremurat in urma unui seism cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter, care a avut epicentrul exact in centrul Zalaului.

A trecut ceva timp de cand locuitorii judetului Salaj nu au mai simtit un cutremur puternic, desi, conform specialistilor, Jiboul este o zona epicentrala de importanță in Transilvania.

Ultimul seism din judetul Salaj, dar de o intensitate mica s-a produs in 11 septembrie 2017, in zona Galgau. Aparatele seismologilor au intregistrat atunci o magnitutdine de 2.5 grade pe scara Richter, epicentrul fiind la o adancime de 5 kilometri.

Cu doar 7 luni inainte, pe 22 februarie 2017, pamantul se cutremura tot in zona Galgaului, undeva sub dealurile de la limita cu judetul Maramures, inregistrandu-se o magnitudine de 2,6 grade, iar in 29 octombrie 2016 a avut loc un alt seism, in localitatea Ileanda, cu o magnitudine tot mica, de 2,5 grade pe scara Richter.

De departe, cel mai puternic cutremur simtit in judetul Salaj a avut loc in urma cu 25 de ani. In 11 august 1994, la ora 14:06 si 13 secunde, pamantul s-a cutremurat  in zona Jiboului, in urma unui cutremur care a avut epicentrul la Dej, dar care s-a simtit puternic in Jibou. Miscarea seismica s-a produs la 10 kilometri adancime, iar magnitudinea a fost de 4,5 grade pe scara Richter. Intensitatea cutremurului a fost de 7 grade pe scara Mercalli. Conform ziarelor de la acea vreme, in Dej, Gherla si Jibou s-au produs pagube materiale, insa neinsemnate. Au fost caderi de cosuri de fum, geamuri sparte, ziduri crapate si tencuieli cazute. Cu toate ca au fost si persoane ranite usor din cauza cioburilor, atat in Jibou cat si in Dej, nimeni nu a ajuns la spital.

Specialistii spun ca acel cutremur s-a manifestat mai mult in plan vertical, iar pe langa cutremur, locuitorii din zona Dej – Gherla – Jibou au putut auzi un bubuit subteran care a insotit seismul.

Cinci ani mai tarziu, tot in zona Jiboului a avut loc un alt seism cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, insa fara pagube materiale, fiind persoane care nici nu si-au dat seama ca a avut loc un cutremur.

Ziarul Libertatea – 1994

Citeste si:

Cutremur de 4.1 pe scara Richter, in judetul Salaj | Epicentrul a fost apropierea orasului Zalau

Articole similare

Close