Divertisment

De ce are nevoie centrala termică pentru a funcționa optim

Sezonul rece deja a și-a intrat în drepturi și e posibil ca iarna care vine să fie una destul de geroasă. În aceste condiții, centralele termice se află din nou în centrul discuțiilor despre confortul în propriul cămin. 

Dacă îți dorești ca propria ta centrală termică să dea cel mai bun randament și să fie capabilă să-ți creeze condiții optime de confort, în privința temperaturii, trebuie să știi că simpla ei activare nu e suficientă. Centralele termice, indiferent că funcționează pe lemne, gaze naturale sau energie electrică, au nevoie de întreținere regulată, dar și de bune practici în privința utilizării lor de zi cu zi. 

Fiecare dintre aceste centrale are propriile sale particularități, dar există câteva reguli general valabile care te ajută să le prelungești durata de viață și să te asiguri că nu vei fi nevoit să faci cheltuieli suplimentare pentru a înlocui piese sau chiar pentru a schimba cu totul întreaga centrală.

Iată ce trebuie să faci pentru a avea mai multă grijă de centrala ta:

  1. Folosește un termostat

Folosirea unui termostat te ajută să faci economie la căldură și, totodată, centrala va funcționa în baza unei setări de temperatură prestabilite de tine, în funcție de preferințe. Astfel, centrala termică din casa ta nu va funcționa peste limita setată de tine și, prin urmare, nu vei fi nevoit să deschizi ușile și geamurile locuinței pentru a aerisi, din cauză că s-a făcut mult prea cald în încăperi.

De asemenea, nu vei fi nevoit să oprești și să repornești centrala de fiecare dată când atinge temperatura dorită sau atunci când ți se face frig.

  1. Nu o scoate din priză când pleci de-acasă

În cazul centralelor pe gaze naturale și energie electrică, nu e indicat să o deconectezi dacă pleci de acasă pentru câteva zile. Centrala, setată la o anumită temperatură, va lucra pentru a menține acea temperatură în încăperi, iar tu, când revii acasă, vei găsi un ambient termic plăcut și nu vei fi nevoit să recuperezi 10 grade Celsius până să ajungi la temperatura dorită.

Desigur, dacă temperatura ta confortabilă este de 23 de grade Celsius, casa nefiind locuită câteva zile, ar fi o risipă să rămână termostatul setat la același nivel. Poți opta, totuși, pentru 18-20 de grade Celsius. În cazul în care pleci o perioadă mai lungă de timp de acasă, în timpul sezonului rece, asigură-te de faptul că setezi centrala la o temperatură peste limita înghețului. E ideal să optezi pentru 7-10 grade Celsius, astfel, te vei asigura că nu se vor produce daune din cauza frigului accentuat.

  1. Optează pentru o baterie eficientă

Pentru a te pune la adăpost de penele de curent, trebuie să ai neapărat un ups pentru centrale termice. Ups-ul este așa-numitul Uninterruptible Power Supply – adică sursă neîntreruptibilă de tensiune.

Practic, vorbim despre o sursă neîntreruptibilă pentru centrale termice automatizata, care asigură alimentarea cu energie electrică în cazul întreruperii curentului electric.

În cazul în care apare o pană de curent, trebuie să știi că sursa ups oferă siguranță și protecție automată a centralei termice pe lemne, pentru că livrează instantaneu curent electric pentru funcționarea pompelor.

Prin urmare, dacă optezi pentru această măsură de siguranță, ai putea avea nevoie de baterii pentru centrale termice de la Sorgeti.

  1. Asigură-te că vei curăța depunerile de minerale

Specialiștii cunosc faptul că depunerile de minerale pot provoca și probleme la centrala termică, nu doar la cazane. Schimbătorul de căldură al centralei acumulează impurități sau depuneri de calcar. Aceste lucruri pot dăuna bunei funcționări a centralei tale termice. Pentru a preveni o astfel de situație neplăcută, ce ți-ar putea genera costuri serioase de reparații, trebuie să cureți din timp aceste depuneri.

Prin urmare, buna funcționare a centralei tale termice depinde inclusiv de modul în care ai grijă de ea de-a lungul timpului și de felul în care te îngrijești ca ea să fie curățată și folosită cu grijă.

Articole similare

Close