Eveniment

Elicopterul SMURD din Jibou, aterizare de URGENTA | Aeronava a intampinat defectiuni tehnice in zbor – VIDEO

Echipajul de pe elicopterul SMURD din Jibou a fost nevoit sa aterizeze de urgenta pe aeroportul din Cluj-Napoca. Dupa ce au predat un pacient pentru a fi preluat de o ambulanta, la scurt timp dupa decolare, echipajul a intampinat probleme tehnice in zbor.

Conform sefului DSU, Raed Arafat, dupa ce elicopterul a fost alimentat cu combustibil, aeronava a decolat de pe aeroport, insa la putin timp, pilotul a observat in bord o eroare care indica supraincalzirea unuia dintre cele doua motoare, motiv pentru care echipajul a fost nevoit sa survoleze o vreme zona si sa se intoarca de urgenta pe aeroport, cu un singur motor functional. Comandantul a reusit sa readuca in conditii de siguranta la sol aparatul de zbor, prin manevre specifice. In momentul aparitiei defectiunii tehnice, in elicopter se afla doar echipajul medical.

„După predarea pacientului echipajului de terapie intensivă SMURD, elicopterul a decolat și a întâmpinat probleme tehnice în zbor. Elicopterul a revenit în siguranță pe aeroport, în jurul orei 15.20.” transmit reprezentantii ISU Cluj.

Din fericire nu au fost inregistrate victime in urma incidentului. Echipajul medical de pe elicopter s-a reintors la baza din Jibou, insa aparatul de zbor va ramane pe aeroportul din Cluj-Napoca, pana la remedierea problemei.

Aeronava medicala transporta de la spitalul din Zalau un pacient in varsta de 70 de ani, care suferise un infarct. Victima a fost preluata si transportata la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Elicopterul SMURD a fost inaugurat in luna septembrie 2018 si deserveste de atunci judetele Salaj, Cluj, Maramures, Bihor, Satu Mare si o parte din Bistrita Nasaud.

! ACTUALIZARE:

„Duminică, 12.01.2020, echipajul elicopterului EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la P.O.A. Jibou, a preluat de la Zalău un pacient de 74 de ani diagnosticat cu stop cardio-respirator resuscitat, infarct miocardic acut, șoc cardiogen. Pacientul era intubat și ventilat mecanic, beneficiind de suport inotrop pozitiv, fiind transportat de urgență, pe cale aeriană, către aeroportul din Cluj-Napoca. După predarea pacientului la Cluj-Napoca, către o ambulanță SMURD, elicopterul a fost alimentat cu combustibil și a decolat către P.O.A. Jibou.

După aproximatv 15 minute de zbor către Jibou, comandantul echipajului a întâmpinat o problemă tehnică ce a presupus, conform procedurilor, oprirea controlată a unui motor. Facem precizarea că elicopterul este unul bi-motor.

Comandantul de echipaj a luat decizia de a se întoarce pe aeroportul din Cluj-Napoca, a declarat conform procedurilor, stare de urgență, iar aeroportul i-a acordat permisiunea și prioritatetea pentru aterizarea cu un sigur motor.

Înainte de aterizarea pe aeroport, elicopterul a efectuat un zbor în proximitatea aeroportului, cu scopul de consuma combustibilul și de a ateriza în condiții de siguranță. Piloții Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. au dat dovadă de profesionalism, acționând conform procedurilor în vigoare, elicopterul aterizând în siguranță pe aeroportul din Cluj-Napoca la ora 15:22.

În continuare, elicopterul va rămâne la aeroportul din Cluj-Napoca. De asemenea, o echipă tehnică din cadrul Inspectoratului General de Aviație urmează să se deplaseze la Cluj-Napoca în vederea identificării cauzei și pentru operaționalizarea elicopterului într-un timp cât mai scurt. La nivelul Inspectoratului General de Aviație se vor efectua verificări pentru identificarea cauzelor care au generat producerea acestui incident.” se arata intr-un comunicat al Inspectoratului General de Aviatie al M.A.I.

Sursa: ISU Cluj
Sursa
ISU Cluj

Articole similare

Close