EvenimentVideo

Florica, femeia batuta cu bestialitate, ignorata de operatorul STS si de politisti | Operatoarea 112 „Trazni-v-ar! Du-te drecu'” – VIDEO

Florica Moldovan, este femeia care in urma cu aproximativ 6 luni, a fost batuta cu bestialitate de soferul unui microbuz, pe care care tanara de etnie roma, l-ar fi rugat sa o duca pana intr-o localitate vecina. Imediat dupa eveniment, Florica a pus mana pe telefon si a sunat la 112, insa in loc de ajutor a primit doar insulte rasiste.

Toate faptele s-au petrecut pe data de 25 aprilie, in autogara Cento. Femeia, cu un copil in brate si un altul in spatele ei s-au urcat intr-un microbuz si i-ar fi cerut soferului sa ii dea un bilet pana in Hereclean, o localitate aflata la aproximativ 9 km de Zalau, insa acesta a refuzat-o categoric. In urma insistentelor tinerei de etnie roma, soferul a inceput sa o injure si sa o loveasca cu bestialitate cu o coada de matura, sub privirile unui alt copil minor, dar si ale pasagerilor dintr-un alt microbuz.

„L-am rugat frumos, am vrut sa ii platesc. El o zis ca nu ii trebe banii nostri, ca ce sa faca cu tiganii. Si m-o luat la bataie din chestia asta. […] S-o dat jos si m-o luat numa in pumni si in picioare. Dupa aia o luat o bata de matura, coada ce o fost, de mop ceva si o dat si pe mine si pe copil. Pana am strigat mai omule imi lovesti copilul! N-o avut habar, mai tare dadea” a spus Florica Moldovan.

Apelul la 112

Imediat dupa aparitia imaginilor in spatiul public, reporterii Zalau24 au contactat reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Salaj, pentru un punct de vedere oficial. Iata raspunsul primit atunci:

„In urma evenimentului, la politie nu a depus nimeni plangere si nu s-a inregistrat nicio sesizare prin apel la numarul unic de urgenta 112. Conform Noului Cod Penal, in cazurile de loviri si alte violente, politistii nu se pot sesiza din oficiu, decat in urma depunerii unei plangeri, de catre persoana vatamata.” 

In fapt, Florica Moldovan a sunat imediat la 112 pentru a cere ajutorul oamenilor legii, insa nu a primit altceva decat remarci si injuraturi rasiste. Inregistrarea socanta dintre operatorul 112 si femeia care le-a cerut ajutorul, a fost obtinuta de jurnalistii Ziarului Libertatea, cu ajutorul directoarei asociatiei E-romnja, Carmen Gheorghe si publicata cu acceptul Floricai Moldovan. Asculta inregistrarea audio pe Ziarul Libertatea.

O zi mai tarziu, Florica a mers la sediul IPJ Salaj pentru a depune o plangere fata de cele petrecute in autogara din Zalau, moment in care oamenii legii au deschis o ancheta penala pentru infractiunea de loviri si alte violente.

„Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, față de un bărbat, din orașul Șimleu Silvaniei, pentru infracțiunile de lovire sau alte violențe și tulburarea liniștii publice, ca urmare a unei plângeri depusă de o femeie, din localitatea Cuceu.” a transmis purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Maria Cristea.

De ce nu a fost inregistrat apelul 112 la politie

Dispeceratul 112 se afla in administrarea Serviciul de Telecomunicatii Speciale. In momentul in care este apelat numarul unic de urgenta, apelul este preluat de un operator din unul din cele 40 de centre unice din tara, amplasate in fiecare municipiu resedinta de judet. In urma colectarii datelor preliminare de catre operator, apelul este transferat catre agentia responsabila de coordonarea interventiei pentru urgenta respectivt (politie, pompieri, ambulanta, etc). In tot acest timp, convorbirea la 112 este inregistrata, insa stocarea acestora se face in baza de date a STS.

In urma convorbirii dintre dispecerul politiei municipiului Zalau si Mândra, femeia care a ajutat-o pe tanara mama batuta, acesta nu a inregistrat scriptic apelul ca fiind o urgenta si le-a indrumat pe cele doua sa depuna plangere la politie, agresorul nemaifiind la locul evenimentului.

Ce s-a intamplat cu operatorul STS si dispecerul Politiei din Zalau

In urma aparitiei inregistrarii de la 112, cei de la STS au transmis un comunicat de presa prin care condamna comportamentul operatoarei si spun ca aceasta a fost suspendata.

„– apelul a fost preluat în data de 25 aprilie 2019 la orele 19:02:25, a fost procesat și transferat către Dispeceratul de Poliție al IPJ Sălaj;
– STS condamnă ferm atitudinea și limbajul operatoarei care a preluat cazul;
– modul de abordare în relația cu apelantul încalcă reglementările interne referitoare la etica și deontologia profesională, aducând atingere onoarei, reputației și demnității persoanelor cu care operatorul 112 a intrat în legătură în exercitarea atribuțiilor de serviciu;
– la nivelul instituției a început cercetarea privind modul de gestionare a apelului de către acest operator;
– pe perioada cercetării, operatorul 112 a fost pus la dispoziție conform Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare și nu va mai opera în Centrul unic pentru apeluri de urgență;
–  în virtutea atribuțiilor legale, subliniem faptul că operatorii 112 sunt instruiți să opereze apelurile în mod egal pentru toți apelanții, indiferent de naționalitatea acestora, de etnie, de nivelul de pregătire sau de gen;
– aplicarea de tratamente diferențiate în procesarea apelurilor de urgență este interzisă, fiind obligatorie respectarea întocmai a principiului egalității, fără nicio formă de discriminare.

Vă asigurăm că instituția va lua cu celeritate cele mai drastice măsuri.” se arata in comunicatul de presa al Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

De asemenea, asupra dispecerul IPJ Salaj care a preluat apelul de la 112, a fost deschisa o ancheta interna pentru a se stabili daca politistul a procedat sau nu corect.

„In referire la aspectele aparute in spatiul public cu privire la gestionarea unui apel la 112 din data de 25 aprilie 2019 de catre politistii din cadrul IPJ Salaj, conducerea unitatii a dispus efectuarea de verificari prin compartimentul de control intern, urmand ca la finalizarea cercetarilor sa se dispuna masuri in consecinta” ne-a declarat Maria Cristea, purtator de cuvant al IPJ Salaj.

Este a doua situatie revoltatoare aparuta in spatiul public, in care operatorii 112 din cadrul STS au o atitudine ostila si lipsita de empatie fata de apelant.

In urma cu mai bine de o luna, Alexandra Macesanu, o tanara de 15 ani, a fost rapita si sechestrata de un barbat care a luat-o la ocazie. Aceasta a sunat de trei ori la 112 chiar din casa rapitorului, insa operatoarea STS a tratat cu superficialitate cazul.

Articole similare

Close