Eveniment

Focar de Pesta Porcina la o ferma din Salaj | Trei animale au fost ucise, ca masura de siguranta

Un nou focar de Pesta Porcina Africana a fost depistat la o ferma de porci din localitatea Giurtelecul Simleului, comuna Maeriste. Prezenta virusului a fost semnalata in urma testarii preliminare, realizate in laboratorul DSVSA Salaj. Ca masura de siguranta, ferma a fost pusa sub supraveghere, iar trei animale au fost sacrificate.

Suspiciunea de PPA la porcii domestici a fost semnalata miercuri, 4 septembrie, probele fiind trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti, pentru confirmarea bolii.

In urma depistarii noului focar, ferma din localitatea Giurtelecul Simleului a fost plasata sub supraveghere. Animalele existente au fost inventariate si examinate clinic, fiind colectate si mostre de sange. Ferma a fost dezinfectata in totalitate, iar o ancheta epidemiologica a fost intocmita, pentru stabilirea posibilei surse de infectie.

Daca vor fi putea fi acordate despagubiri pentru porcii sacrificati din exploatatia suspecta de PPA, urmeaza a fi stabilit de catre o comisie de specialitate.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Salaj se va intruni pentru a stabili un plan de masuri pentru controlul Pestei Porcine Africane, in cazul in care se va confirma prezenta virusului.

Articole similare

Close