Eveniment

Focar de Pesta Porcina la o ferma din Salaj | Trei animale au fost ucise, ca masura de siguranta

Un nou focar de Pesta Porcina Africana a fost depistat la o ferma de porci din localitatea Giurtelecul Simleului, comuna Maeriste. Prezenta virusului a fost semnalata in urma testarii preliminare, realizate in laboratorul DSVSA Salaj. Ca masura de siguranta, ferma a fost pusa sub supraveghere, iar trei animale au fost sacrificate.

Suspiciunea de PPA la porcii domestici a fost semnalata miercuri, 4 septembrie, probele fiind trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti, pentru confirmarea bolii.

In urma depistarii noului focar, ferma din localitatea Giurtelecul Simleului a fost plasata sub supraveghere. Animalele existente au fost inventariate si examinate clinic, fiind colectate si mostre de sange. Ferma a fost dezinfectata in totalitate, iar o ancheta epidemiologica a fost intocmita, pentru stabilirea posibilei surse de infectie.

Daca vor fi putea fi acordate despagubiri pentru porcii sacrificati din exploatatia suspecta de PPA, urmeaza a fi stabilit de catre o comisie de specialitate.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Salaj se va intruni pentru a stabili un plan de masuri pentru controlul Pestei Porcine Africane, in cazul in care se va confirma prezenta virusului.

Daca ati fost martorul unui eveniment, puteti trimite imaginile
pe adresa de e-mail STIRI@ZALAU24.RO sau pe Whatsapp la 0771 750 912

Articole similare

Close