Administratie

Hangarul din Jibou va avea elicopter SMURD anul acesta…daca se reuseste turnarea platformei de aterizare

Elicopterul SMURD, promis inca din anul 2013, are toate sansele sa aterizeze anul acesta la Jibou, daca totul merge conform planului si autoritatile judetene vor reusi sa finalizeze amenajarea platformei de aterizare. Fondatorul SMURD, Raed Arafat, a transmis ca acest lucru nu ar trebui sa dureze mai mult de trei luni, urmand ca pe parcursul acestui an, elicopterul sa devina operational.

Hangarul a fost ridicat deja, in urma cu trei ani, insa nu a putut fi dat in folosinta. Asta pentru ca autoritatile judetene care s-au ocupat de amenajarea heliportului, nu au construit cea mai importanta parte, platforma unde elicopterul aterizeaza.

Proiectul a ramas ani de zile blocat in acte. Terenul pe care se afla constructia s-a transferat din proprietatea ISU in proprietatea Consiliului Judetean, apoi inapoi in proprietatea ISU.

Din pacate insa, nu doar procedura legislativa a stat in calea operationalizarii heliportului din Jibou. In 2016, SMURD a pierdut un echipaj complet de piloti, in urma accidentului aviatic din Republica Moldova. Evenimentul neprevazut a plasat operationalizarea elicopterului SMURD la Jibou, cu mai multi pasi in urma decat a fost initial.

Noi piloti au trebuit sa fie instruiti pentru a fi capabili de a pilota aeronava medicala. Nu mai putin de 1.000 de ore de zbor sunt necesare pentru ca un pilot sa fie declarat comandant de echipaj.

Elicopterul SMURD de la Jibou, urmeaza sa deserveasca cele cinci judete din regiunea de Nord-Vest a tarii. In prezent, cazurile medicale care necesita interventia elicopterului, sunt acoperite de aeronava medicala din judetul Mures, aflata la aproape 200 de kilometri de judetul nostru.

Articole similare

Close