Divertisment

Iata 3 moduri surprinzatoare in care muzica iti poate afecta creierul!

Muzica este o parte foarte importanta din viata oricui, pentru ca se aude peste tot. Chiar daca nu o asculti acasa, piese auzi aproape oriunde te duci: la magazin, pe strada, in restaurante sau in cafenele.

Astfel, fie ca te numeri printre cei care iubesc muzica, fie ca asculti o melodie doar atunci cand esti in liftul unui hotel, afla, in continuare, cum iti afecteaza acest lucru creierul si corpul.

Iata 3 moduri in care notele muzicale isi pun amprenta asupra ta:

 

  • Melodiile vesele sau triste te emotioneaza

 

Atunci cand asculti un cantec, in functie de cum te face sa te simti, il consideri fie vesel, fie trist. Se pare ca acest lucru nu este subiectiv. De fapt cel care reactioneaza diferit este creierul.

Un studiu a aratat ca, dupa ce au ascultat o anumita piesa, participantii au interpretat o expresie faciala neutra ca fiind fericita sau trista, astfel incat sa se potriveasca cu tonul muzicii auzite.

Un alt aspect interesant cu privire la modul in care esti afectat de ceea ce asculti este ca exista doua tipuri de emotii: percepute si  resimtite. Acest lucru inseamna ca uneori putem intelege sentimentele transmise de o piesa fara a le simti de fapt, ceea ce explica de ce unii considera muzica trista mai degraba placuta decat deprimanta.

 

  • Muzica ambientala poate spori creativitatea

 

Sunt foarte multi cei care prefera sa dea muzica tare atunci cand lucreaza. Dar cand vine vorba de munca creativa, nu este cea mai buna idee.

S-a demonstrat ca piesele ascultate la un nivel moderat este cea mai potrivita solutie pentru astfel de momente. Motivul pentru care se intampla acest lucru este ca sunetele medii cresc abilitatea creierului de a procesa lucruri abstracte, ceea ce sporeste imaginatia.

In cazul celor puternice, gandirea este afectata, creierul fiind coplesit, iar tu nu te poti concentra pentru a procesa informatiile in mod eficient.

Asadar, daca ai un proiect de terminat si simti ca ramai fara idei, alege niste casti audio pentru studio si lasa-ti imaginatia sa zboare. Vei vedea ca ambianta creata de melodiile pe care le asculti te va relaxa si, in egala masura, te va inspira pentru a duce lucrurile la bun sfarsit.

 

  • Alegerile muzicale iti dezvaluie personalitatea

 

Intr-un studiu, mai multe cupluri de tineri au petrecut o perioada de timp impreuna cu scopul de a se cunoaste, analizand primele 10 melodii preferate ale celuilalt. Se pare ca gusturile muzicale au oferit informatii corecte in ceea ce priveste trasaturile de personalitate ale ascultatorului. 

Pentru acest experiment, au fost folosite 5 trasaturi: deschiderea spre experienta, constiinciozitatea, nevrotismul, agreabilitatea si extraversia.

Iata ce conexiuni au fost descoperite: 

  • Blues – incredere in sine, creativitate si relaxare;
  • Muzica clasica – mai putina incredere in sine, creativitate, introversie si relaxare;
  • Rap – incredere in sine si sociabilitate;
  • Muzica dance – creativitate si sociabilitate;
  • Indie – lipsa increderii in sine si a dorintei de a munci, creativitate;
  • Rock/heavy metal – lipsa increderii in sine, a dorintei de a munci si a sociabilitatii, creativitate si relaxare;
  • Reggae – incredere in sine, creativitate, sociabilitate si relaxare, lipsa dorintei de a munci;
  • Pop – incredere in sine, dorinta de a munci si sociabilitate, lipsa creativitatii si a relaxarii.

Prin urmare, data viitoare cand asculti muzica preferata, acorda atentie modului in care te afecteaza fiecare sunet si nota muzicala. S-ar putea sa fii suprins!

Articole similare

Close