Eveniment

INTERVIU | Reputat epidemiolog: „In mod sigur nici cu aceasta pandemie NU VA fi sfarsitul lumii si vom trece cu succes” – VIDEO

In Romania vor urma doua varfuri mari de infectare cu COVID – 19, in urmatoarele zile si in perioada sarbatorilor Pascale, atrage atentia reputatul medic epidemiolog Molnar Geza. Specialistul care este si membru in Comisia Europeana pentru combaterea si prevenirea bolilor spune ca cele peste 900 de cazuri confirmate pana acum in Romania reprezinta doar varful iceberg-ului, din cauza numarului mic de testari care au loc la noi in tara.

„Acum toata lumea se leaga de cele 2 varfuri. Cele 2 varfuri, fara nicio discutie, vor urma – primul acum in saptamana aceasta sau maximum in 10 zile, dupa care, cu multa probabilitate, va urma un platou si dupa sarbatorile Pascale la 7-14 zile din nou va exista o crestere previzibila. […] Ati vazut ca am ajuns la o crestere semnificativa, de la 30 de cazuri pe zi, la 186…intr-o singura zi.” a declarat epidemiologul Molnar Geza.

Mai mult, profesorul Geza spune ca situatia din tara noastra se va agrava extrem de mult atunci cand virusul va ajune sa se transmita fara control si in mediul rural, unde populatia este varstnica si mai vulnerabila.

„Curba se aplatizeaza apoi si dupa toate previziunile si cunoscand obiceiurile populatiei, din pacate daca vorm navali in mediul rural, unde la noi este preponderent cu persoane varstnice, vor aparea si acolo focare familiale si de colectivitate si va creste indexul de gravitate, pentru ca vor fi afectati batranii” a mai spus Molnar Geza.

Testarile mult prea putine ne fac sa nu cunoastem cu adevarat situatia exacta in care se afla Romania in acest moment din punct de vedere al infectarilor, si tot din aceasta cauza este greu de prevazut cand se va sfarsi totul.

Totusi, epidemiologul clujean este de parere ca Romania nu va ajunge in situtia Italiei sau a Spaniei, unde rata de mortalitate este inexplicabil de mare, insa autoritatile trebuie sa fie pregatite de orice, chiar si de inchiderea totala a unor regiuni focare.

„Fara nicio discutie, decizia pentru limitarea miscarii si asa-zisa distantare sociala, este absolut necesara si, in afara de igiena personala si comportament preventiv sub toate aspectele, incepand de la spalatul mainilor, folosirea batistelor, distantarea sociala este singura modalitate pe care chinezii ne-au dovedit-o pe deplina de utilitate. O carantinare zonala/regionala/totala se poate introduce si va fi binevenia la nevoie, va fi posibila numai atunci cand prevedem deja descendenta epidemiei pentru ca mai exista si probleme economice, sociale, de productie, deci chiar 2-3 luni nu putem tine toata populatia in carantina, dar 10 zile poate sa fie extrem de bine venita” spune epidemiologul Molnar Geza.

Medicul epidemiolog spune ca dupa ce pandemia va inceta, este posibil ca virusul sa revina si in urmatorii ani,sezonier, insa intr-o forma mult mai usor de agreat de organism, sub forma unei raceli banale.

Daca numaram bob cu bob sunt vreo 130 de microorganisme candidate sa afecteze specia umana, doar ca multitudinea din ele sunt legate de focalitatea naturala. De exemplu Zika, virusul ce se rapsandeste prin intepatura tantarilor, e legata strict de zona respectiva, deocamdata, pentru ca numai populatia de tantari dintr-o zona este suprasaturat infectata si transmite la om. […] Am mai declarat, chiar daca suna poetic sau filozofic – niciun microorganism nu are niciun interes sa omoare toata lumea, pentru ca dispare si el […] si in mod sigur nici cu aceasta pandemie nu va fi sfarsitul lumii si vom trece cu succes, dar cu suferinta umana. a conchis epidemilogul Molnar Geza.

Articole similare

Close