National

Iubitor de muzică? Ghidul tău pentru a-ți antifona camera sau apartamentul! (P)

Indiferent dacă este vorba de estomparea zgomotelor de afară sau de zgomotul general al traficului din fața casei tale, există metode pentru a izola sunetele neplăcute, dar și din interior. Pentru mulți locatari de apartamente, există un deranj fonic constant care este un lucru cotidian, ce de multe ori pare a fi inevitabil.

Din fericire, indiferent unde locuiești sau ce fel de spațiu ai, izolarea fonică este o opțiune. În timp ce acest lucru te poate duce cu gândul la renovări și costuri, există multe modalități prin care se poate reduce zgomotul fără a fi nevoie să îți renovezi casa sau să cheltuiești economiile. Acest lucru nu trebuie să fie complicat sau costisitor și chiar și cele mai simple strategii pot face o mare diferență.

Informează-te și alege variantele cele mai bune nevoilor și posibilităților tale

Dacă auzi fiecare conversație de la vecinul tău, este posibil să existe mari spații de trecere pentru aer în jurul ușilor. Etanșarea scurgerilor va reduce din zgomot. Sunetul călătorește prin aer și orice gol prin care poate intra va duce la propagarea sunetului.

Dacă ai un spațiu mare între ușă și podea, poți pune o bandă de cauciuc care să acopere acel spațiu. Asta va ajuta, de asemenea, la ținerea prafului și mizeriei departe de apartamentul tău, precum și zgomotul. Dacă restul ușii nu se închide perfect cu tocul ușii, sigileaz-o cu același cauciuc de-a lungul părților laterale și deasupra sa.

Se poate crea un alt strat de izolare fonică peste ușa din față, cu pături sau pilote pe care nu le mai folosești, de culoare închisă. Când ușile sunt închise, acestea ajută la absorbția oricărui zgomot care se scurge pe sub ușă.

Ca și în cazul ușii din față, golurile de sub ușile interioare lasă mult sunet să treacă, de parcă ușa este parțial deschisă. Completează golurile cu un izolator rotund de spumă, fie achiziționat, fie improvizat. Cele mai convenabile versiuni se atașează la ușă (de obicei cu o bandă elastică), astfel încât nu trebuie să le pui la loc tot timpul.

Zgomotul se reflectă pe suprafețele dure, cum ar fi pereții, podelele și tavanele, adăugând la nivelul de zgomot general din interiorul unei camere. Pentru a reduce reflecția sunetului, acoperă pereții sau tavanul cu materiale moi, astfel încât sunetele din interior (aspirator, lătratul cățelului etc.) vor fi absorbite, indiferent dacă asculți la maxim la boxe sau ai o discuție în contradictoriu. O carpetă de perete și covorașe textile puse pe podea atenuează zgomotul din apartament, absorbind totodată și sunetul din apartamentele vecine.

Probabil niciuna dintre metodele de mai sus nu atenuează sunetul mai mult decât o face un covor mare. Așadar, dacă ai podele dure, are sens să arunci peste ele un covor gros. Iată un sfat prea puțin cunoscut: adăugarea unui alt material sub covor va spori capacitatea sa de a absorbi zgomotul.

Ai un perete subțire? Adaugă mobilă de tipul unei biblioteci, care va reduce zgomotul din apartamentul de alături. Ideea este să pui cât mai multe obiecte care să acopere peretele. Materialele și obiectele masive rezistă la vibrații și reduc astfel transmisia sunetului. Asigură-te că marginile mobilei se potrivesc perfect pe pereți, podea și tavan, astfel încât să nu existe goluri de aer, sau altă cale pentru propagarea sunetului.

Acestea fiind spuse, articolul este un amalgam de sfaturi pentru a-ți antifona camera sau apartamentul fără să fie nevoie să cumperi materiale scumpe, ci unele pe care le ai la îndemână. Ai grijă ca apartamentul tău să nu fie gol, secretul este să îl umpli încât să nu permiți ecoului să îți perturbe liniștea. 

 

Articole similare

Close