Din Oras

Mai multi zalauani cer salvarea simboluirlor fabricii I.A.I.F.O. | Petitia a strans peste 600 de semnatari

Odata un simbol al orasului, pe locul fostei intreprinderi urmeaza sa se ridice un alt centru comercial. Iar pentru asta, maimulti zalauani nostalgici sau care isi doresc sa nu se dea uitarii tot trecutul municipiului, au initiat o petitie pentru includerea in patrimoniul cultural al orasului trei elemente emblematice ale armaturii: mozaicul, muncitorul din turnatorie si robinetul industrial.

„Nu ne vom mai aminti de cei 25.000 oameni care au muncit acolo în condiții inacceptabile pentru zilele noastre și care au contribuit la dezvoltarea Municipiului, pe parcursul a peste 50 de ani de existență” sustine initiatoare petiei online.

Campania a strans peste 600 de semnaturi, iar initiatorii au idetificat si cateva solutii pentru reamplasarea simbolurilor.

„Mozaicul de pe clădire, ilustrând muncitori în fabrică, realizat în stilul brutalist specific arhitecturii comuniste, a fost realizat de către artiștii Ion Mitrea și Liviu Florean din Cluj-Napoca si ar putea fi amplasat în unul dintre parcurile orașului. Statuia muncitorului a fost concepută și realizată de către domnul Asztalos Ștefan maistrul turnător care a pus în operă și statuia Discobolului din fața Sălii Sporturilor din Zalău precum și alte busturi din Municipiul Zalău. Robinetul este unul dintre cele mai mari robinete industriale exportate pe piața SUA sub emblema IAZ (Întreprinderea de Armături Zalău).” se arata in petitie.

Semnatarii isi doresc ca reprezentanții Primăriei și ai consiliului local să intre în contact cu actualii proprietari ai fostei „Armătura” pentru a recupera cele 3 obiecte artistice, a le recondiționa și a le pune în valoare, astfel încât și următoarele generații de zălăuani să se bucure de ele și să își amintească de această filă din istoria orașului, la care aproape fiecare familie a contribuit.

Nu există un număr minim de semnături pentru ca o petiție să fie luată în considerare. Este suficient un singur petent, pentru ca autoritatea să fie obligată să răspundă. Singura cerință legală este ca petentul să se identifice (să nu fie o petiție anonimă).

Petitia poate fi gasita AICI

Articole similare

Close