National

Martisoare pentru varstnici de la Romanii din Europa | Campania „Cu drag de Romania!” a scos la suprafata si o realitate trista

Peste 200 de persoane, inclusiv copii au participat la un atelier de creație virtual, răspândit în toate colțurile Europei, în care au confecționat peste 7000 de felicitări cu mărțișoare. Proiectul și-a propus să dăruiască timp și atenție vârstnicilor din căminele de bătrâni din toată țara.

Pentru bătrânii instituționalizați pandemia Covid19 a însemnat o izolare și distanțare socială deprimantă, programul de vizitare fiind redus drastic. Voluntarii interesați au transmis pe grupul de Facebook numărul de felicitări pe care intenționează să le trimită.

Organizatorii au contorizat intențiile și au pus la dispoziție adresele căminelor de bătrâni administrate de stat. Deși nu se cunosc între ei, participanții la campanie și-au exprimat public entuziasmul.

„Cu drag de Romania”…cu drag, din drag pentru bunicuții noștri dragi!!!” Steluța Pandrea – Germania

 

”Am realizat cu mare drag, împreună cu fetele mele, aceste felicitări care au plecat înspre căminul de bătrâni din Sebeș (Alba). Campania „Cu mare drag de România”. Mulțumesc pentru această posibilitate” Carmen Apostoliu – Italia

Mărțișoarele au fost deschise de către destinatari pe 1 Martie.

Reprezentanții căminelor au recunoscut impactul pozitiv al campaniei, în mesaje transmise direct către expeditori sau pe adresa de email a asociației.

Harta tuturor căminelor de bătrâni care au acceptat mărțișoarele, cu drag de România poate fi consultată online.
Cele 6 săptămâni de campanie au oferit asociației VOLUNTARI ÎN EUROPA inspirația de a rămâne în legătură cu bătrânii lunar, prin scrisori emoționante, adresate direct.

Din păcate, campania a scos la suprafață neajunsuri cu care se confruntă bătrânii și căminele de stat care îi găzduiesc. Alocația de hrană este de doar 16,6 lei pe zi, de persoană, neindexată la inflație din 2015. Asta acoperă toate mesele și gustările zilnic. Fără ca meniul să poată fi personalizat, în funcție de nevoi. Voluntarii care au dorit să se implice cu donații au fost descurajați de imposibilitatea de a direcționa bani direct către centrul de vârstnici ales. Căminele de bătrâni nu au personalitate juridică. Orice donație este virată în contul unic de Trezorerie al primăriei tutelare, de unde banii ajung cu dificultate sau deloc.

”Dorim să continuăm comunicarea empatică pentru susținerea morală a vârstnicilor singuri din cămine. Păstrăm legătura cu centrele de bătrâni și dorim ”să adoptăm” câte un bătrân singur. Am descoperit însă, în această campanie, că fericirea nu poate veni doar prin scrisori frumoase. De aceea am demarat o nouă inițiativă. Sensibilizăm politicienii. Am adresat Ministerului Muncii și Parlamentului României, petiția ”Demnitatea persoanelor instituționalizate”, în care solicităm modificarea legislației privind sistemul de asistență socială, pentru o schimbare pozitivă”, a declarat Adriana Mureșan, fondatoarea Asociației VOLUNTARI ÎN EUROPA.

Petiția ”Demnitatea persoanelor instituționalizate” a fost trimisă pe 1 martie către președinții celor 2 camere ale Parlamentului și la Ministrul Muncii. Petiția este deschisă pentru semnături pe https://www.petitieonline.com/demnitatea_persoanelor_instituionalizate?s=83397840

Articole similare

Close