Din OrasEveniment

Marturiile pilotului SMURD care a aterizat de urgenta | „Nu m-am simtit nicio secunda in pericol” – VIDEO

Zbor cu emotii duminica pentru echipajul elicopterului SMURD de la Jibou, care a fost nevoit sa aterizeze de urgenta pe aeroportul din Cluj, folosind doar un singur motor. Dupa aterizare, elicopterul a ramas pe aeroport, acolo unde in cursul zilei de ieri a fost reparat de specialistii in aviatie veniti de la Bucuresti. Aeronava nu este insa din nou operationala pentru ca, din cauza cetii, zborurile tehnice de verificare nu au putut avea loc. Pilotul care se afla la mansa elicopterului, lct. cmd Mihai Muresan, ne-a povestit in detaliu cum a decurs intreaga operatiune.

Era o duminica obisnuita la Punctul de Operare Aeromedicala de la Jibou, cand, la orele amiezii, elicopterul a fost solicitat sa transporte de urgenta de la Zalau la Cluj-Napoca un pacient in varsta de 74 de ani care suferise un infarct. A fost o misiune ca oricare alta, iar zborul pana la Cluj, care dureaza aproximativ jumatate de ora, a decurs fara probleme.

La mansa aparatului de zbor se afla lct. cmd Mihai Muresan, un tanar pilot in varsta de 29 de ani, care lucreaza pe elicopterele SMURD inca din anul 2014. Mihai ne-a povestit ca dupa ce pacientul a fost predat in siguranta echipajului de Terapie Intensiva Mobila care astepta pe pista aeroportului, a alimentat elicopterul cu combustibil pentru a-l face din nou operational dupa intoarcerea la Jibou.

Era ora 14:12 minute atunci cand elicopterul a parasit aeroportul din Cluj si urma sa zboare in linie dreapta direct spre Jibou, zbor care dureaza fix 20 de minute. La ora 14:20, cand aeronava se afla deasupra localitatii Sanmartin, au aparut problemele.

„Dupa aproximativ opt minute de la decolare, am avut o indicatie de temperatura crescuta a unuia dintre generatoarele sistemului electric al elicopterului, conform procedurilor a trebuit sa opresc generatorul, dupa care a trebuit sa opresc unul dintre motoare, pentru ca indicatie nu disparuse si exista riscul sa apara incendiu in zbor…” ne-a povestit lct. cmd Mihai Muresan.

Cu un singur motor, echipajul a facut cale intoarsa spre Cluj-Napoca, numai ca odata ajunsi la aeroport, nu putea reveni la sol imediat. Elicopterul tocmai fusese alimentat si pentru a putea ateriza in siguranta procedurile indicau ca trebuie sa aiba o anumita greutate. Atunci, pe aeroportul din Cluj s-a declarat starea de urgenta.

„Conform calculelor de performanta ale aeronavei, am ajuns la concluzia ca trebuie sa facem un zbor de holding, un zbor de asteptare in apropierea aeroportului, pana la momentul in care puteam sa incercam sa aterizam intr-un singur motor. In partea de Nord a aeroportului am zburat aproximativ 25 de minute, timp in care am consumat o parte din combustibilul pe care il aveam la bord, pana la punctul in care aveam performante sa aterizez intr-un singur motor”, ne-a mai povestit lct. cmd Mihai Muresan.

Din fericire, aterizarea a fost una reusita, fara alte probleme, datorita priceperii celor de la bord, care au respectat intocmai procedurile in astfel de situatii.

„NU m-am simtit in pericol nici macar o secunda”

Fiind pilot SMURD inca din anul 2014, lct.cmd Mihai Muresan ne-a declarat ca nu s-a simtit in pericol niciun moment si ca nu este pentru prima data cand trece printr-o astfel de situatie. Diferenta a fost insa ca de aceasta data aterizarea de urgenta a facut-o in calitate de comandant al aeronavei, fata de situatiile de urgenta precedente pe care le-a intampinat in cariera, pe cand era doar copilot.

„Sa fiu pilot SMURD pentru mine inseamna un mod de viata pentru ca aproape tot ce fac se rezuma la zbor si la dorinta de a fi in aer, de a face misiuni. Satisfactiile pe care ti le ofera misiunile SMURD, misiunile umanitare in general, nu pot fi descrise in cuvinte. Practic, ne hranim cu astfel de realizari, in momentul in care vedem ca cei de langa noi beneficiaza de munca noastra, de ceea ce facem noi si reusim prin asta, noi ca echipa, sa salvam oameni…” ne-a declarat Mihai in incheiere.

 

Articole similare

Close