Social

Masina acoperita cu zapada | Ce amenzi risca soferii care nu isi deszapezesc autoturismele

Chiar daca in ultima perioada zapada nu prea s-a asternut, din cauza temperaturilor ridicate, soferii trebuie sa stie ca au obligatia de a isi deszapezi masinile inainte de a porni la drum. Asta pentru ca zapada ramasa pe plafonul masinii, ori gheta de pe autovehicul pooate reprezenta un pericol pentru ceilalti participanti la trafic.

Totusi, in Codul Rutier nu este prevazuta o sanctiune care sa mentioneze in mod specific acest lucru. Dar, potrivit hotararii 1391/2006, soferii au obligatia de a verifica funcţionarea sistemului de lumini şi de semnalizare, a instalaţiei de climatizare, mentinerea in permanenta curata a parbrizul, lunetei şi a geamurilor laterale ale autovehiculului, precum şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului şi a remorcii.

Pe langa acestea, Ordonanta de Urgenta 195/2002 prevede sancituni pentru conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zăpada de natura a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare.

Aceasta contraventie este inclusa in calsa I de amenzi si poate atrage 2/3 puncte de penalizare, adica intre 290 si 435 de lei.

Daca la noi legislatia este putin neclara din acest punct de vedere, in alte tari europene precum Anglia, necuratarea zapezii de pe plafonul masinii atrage sanctiuni severe. Iar daca zapada sau gheta de pe masina cade din mers, in fata altei masini, sanctiunile pot urca pana la 5.000 de Lire.

Articole similare

Close