CulturaTech

Monumente istorice din Salaj, transformate in modele digitale 3D

Monumentele istorice din Salaj, dar si siturile arheologice vor capata o noua dimensiune: 3D, printr-un proiect al Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau. Prin programul-platforma Pixels for Heritage, initiatorii isi doresc promovarea patrimoniului cultural in mediul online, dar si conservarea si restaurarea monumentelor supuse riscului de distrugere sau aflate deja in stare avansata de degradare.

Monumente precum Castelul Bay din Treznea, Conacul și cripta familiei Jósika din Surduc, Conacul Hatfaludy din Hida, dar si alte monumente istorice și arheologice urmeaza sa fie scanate prin tehnici fotogrametrice, in vederea reproducerii de modele 3D si ridicari topografice, precum si modele digitale ale terenurilor, de inalta precizie.

Programul derulat de Muzeul de Arta din Zalau, in parteneriat cu Institutul National al Patrimoniului mai urmareste sprijinirea proiectelor si programelor de restaurare a monumentelor istorice prin furnizarea de informatii detaliate pentru realizarea studiilor stiintifice.

De asemenea, prin intermediul programului Pixels for Heritage, se va contribui la actualizarea listei Monumentelor Istorice si a Repertoriului Arheologic National.

Articole similare

Close