Economie

Mulți români sunt prea săraci pentru a-și permite strictul necesar | O duc mai rău bulgarii și grecii

Un studiu Eurostat, arata că România este una dintre cele mai afectate state europene de fenomenul de deprivare materială. Tradus, aproape 13% din români sunt prea sărăci să își permită strictul necesar, să își plătească la timp facturile ori să acopere cheltuielile neprevăzute și sa meargă o săptămână în concediu. Doar bulgarii și grecii o duc mai rău, unde afectați afectați de fenomen sunt 19,9% din populație, respectiv 15,9%.

Același studiu arată că, în ultimii ani, proporția persoanelor grav afectate de fenomen este în scădere de la an la an. Totuși, specialiștii sunt de părere că situația ar putea fi mult mai gravă din cauza restricțiilor instaurate în urma declanșării stării de urgență, astfel că tendința descrescătoare ar putea lua alt curs anul acesta. Mai mult, spun experții, persoanele deja afectate de deprivarea materială, sau sărăcie, ar putea face față mult mai greu colapsului social și financiar cauzat de măsurile de izolare.

rata saracie UE
sursa: ec.europa.eu/eurostat

În studiul realizat de Eurostat se arată că de departe cei mai afectați sunt adulții care au și minori în întreținere. În 2019, rata de deprivare materiala în gospodăriile cu doi adulți, care au trei sau mai mulți copii în întreținere se situa la 22,4%. La nivelul Uniunii Europene, rata pentru aceeași categorie de gospodărie a fost de doar 6,6%.

Astfel, conform studiului, mulți nu își permit cel puțin patru dintre următoarele lucruri: să își achite la timp facturile, să își mențină locuința la o temperatură adecvată, să acopere cheltuieli neprevăzute, să mănânce carne (sau pește ori echivalentul vegetarian) regulat, să meargă în concediu cel puțin o săptămână, un televizor, o mașina de spălat, un autotuirsm sua un telefon mobil.

La polul opus, cel mai bine o duc țările precum Luxembourg (1,3%), Suedia (1,6%) și Olanda și Finlanda (ambele 2,4%).

saracie romania
sursa: ec.europa.eu/eurostat

Articole similare

Close