National

Pacienții COVID-19, tratați cu plasma de la donatori vindecați | Primele recoltări s-au făcut dimineață

Pacienții infectați cu noul tip de coronavirus, aflați în stare critică, vor fi tratați cu plasma recoltată de la donatori vindecați de COVID-19. Primele trei recoltări au avut loc azi dimineață la Centrul de Transfuzie Sanguină din București. Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.

Conform Ministerului Sănătății, plasma de la donatorii vindecați de COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel puțin 18 ani.

Aceștia trebuie însă să îndeplinească o serie de condiții: fie se află pe o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I., prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe sau sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.

Conform Grupului de Comunicare Strategică, în acest moment pe secțiile de Terapie Intensivă sunt internați 243 de pacienți.

Pacienții vindecați cu COVID-19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină în vederea donării de plasmă.

La nivel național există trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu COVID-19. Acestea au fost donate către spitale din București, Timișoara și Iași.

Articole similare

Close