Divertisment

Perseidele, fac spectacol pe cerul noptii | Unde, cand si cum pot fi vazute

In fiecare an, in luna august, pe cerul noptii poate fi vazut unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice. Perseidele sau ploaia de meteoriti, isi vor atinge apogeul in noaptea de 12 spre 13 august, insa spre deosebire de alti ani, cand pe cer puteau fi vazuti intre 150-200 de meteoriti pe ora, anul acesta, din cauza lunii aproape plina, numarul de perseide vizibile nu va fi mai mare 10-15/ora.

De unde si cand pot fi vazute Perseidele?

Fenomenul astronomic este vizibil cel mai bine din emisfera nordica, daca cerul va fi senin. Perseidele pot fi fi vazute cel mai bine stand pe spate, intr-o locatie intunecata, unde lumina artificiala nu poate ajunge. Numarul de Perseide va creste incepand cu ora 22 si vor persista pana aproape de zorii zilei. In primele ore, meteoritii care vor traversa cerul vor fi semnificativ mai redusi ca si numar, insa urmele cozilor de gaz lasate de acestia in atmosfera, vor fi vizibile un timp mai indelungat.

Ce sunt Perseidele?

Privind Perseidele, de fapt ne uitam la resturi de meteoriti, care intra in atmosfera Pamantului cu o viteza de 59km/s, se incalzesc si ard, lasand in urma lor o linie luminoasa. Meteoritii din familia Perseidelor, desi sunt foarte masivi (aproximativ 9,7 km in diametru), nu prezinta un pericol pentru planeta. Odata ajunsi in atmosfera, chiar daca vor cadea pe Pamant, acestia vor avea deja dimensiunea unei particule de nisip.

Articole similare

Close