Economie

Piata locurilor de munca: 46% din refuzurile de angajare se referă la candidaƫii de 45-54 ani

Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România: dacă în 2019, 59% persoane de peste 45 de ani considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, în 2020, 46% din refuzurile de angajare pe criteriul vârstă se referă la populaƫia cuprinsă în intervalul 45-54 ani, arată studiul „Piața forței de muncă în 2020” efectuat de Kondiment, partener Angajez 45+, în iulie 2020.

Mai mult decât atât, vârsta îngreunează găsirea unui loc de muncă mai mult pentru femei (63%) decât pentru bărbați (37%).

Aceasta pentru că angajatorii, de cele mai multe ori, nu iau în calcul această categorie de vârstă, în pofida calificărilor sau experienței deținute de aceștia, deși, după cum arată raportul Angajez 45+, există beneficii reale pe care le pot oferi angajații seniori companiilor: capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunoștințe, capacitate de creștere și invăƫare, mentorat și, poate neaşteptat- competenƫe digitale, unul dintre cele mai invocate argumente în respingerea candidaților seniori de către angajatori fiind lipsa competențelor digitale.

„Și totuși, conform studiului „Digital ®Evolution: Connected Consumer Monitor”, efectuat în ianuarie 2021 de către Exact Business Solutions, activitatea în Social Media la grupa de vârstă 46-65 ani este comparabilă cu cea a categoriilor 18-30 ani, respectiv 31-45 ani. Un indicator demn de luat în seamă este utilizarea diferitelor device-uri pentru accesarea internetului la grupa de vârstă 46-65 ani, creșteri mari fiind semnalate pe zona de smartphone (88% în 2021 vs. 70% față de 2017) și pe zona de Smart TV (20% în 2021 vs. 7% în 2017)” afirmă Violeta Niculae, Strategist Cercetare & Comunicare Angajez45+.

Raportul Angajez 45+ mai analizează și efectele continuării trendurilor, din care se remarcă Diversitatea și incluziunea: 2020 a cunoscut cea mai semnificativă schimbare culturală din ultimii ani în ce privește diversitatea și incluziunea care trebuie sa devina obligatorii pe agenda recrutorilor. Dacă ele nu se află în strategia de atragere a talentelor, compania riscă să fie considerată înnvechită și neatractivă.

„Realitatea și percepția asupra beneficiilor incluziunii sunt însă două lucruri care nu se suprapun complet, iar prezența discriminărilor la angajare pe motive de vârstă ne-a determinat să aprofundăm cunoașterea și descoperirea angajatorilor care dovedesc că au intrat în secolul XXI”, susține Rodica Obancea, cofondator Angajez 45+.

Articole similare

Close