Eveniment

Povestea celei mai lungi resuscitari din Salaj | Medicii au facut front comun pentru a salva copilul din Varsolt

Mobilizare fara precedent in judetul Salaj, totul pentru salvarea unui copil in varsta de 7 ani care ieri a cazut intr-o fantana de langa localitatea Varsolt.

Inca de cand au fost solicitati, pompierii si medicii s-au deplasat de urgenta la fata locului, stiind ca in astfel de situatii, timpul este critic pentru salvarea victimei. Desi drumul a fost unul anevoios, salvatorii au reusit in cele din urma sa ajunga intr-un timp scurt la locul interventiei si au inceput operatiunea de salvare. Pentru ca la suprafata apei nu se zarea corpul micutului, pompierii au folosit doua motopompe pentru a scoate apa din putul respectiv, gasindu-l in cele din urma pe baietelul de 7 ani. Din pacate, timpul indelungat in care acesta a stat sub apa, de la momentul in care a cazut pana cand mama lui si-a dat seama ca este posibil ca baiatul ei sa fie pe fundul putului, nu i-a fost deloc favorabil acestuia. Baiatul a fost scos inconstient, in hipotermie, avand o temperatura a corpului de doar 19 grade Celsius. 

Medicii SMURD au inceput imediat manevrele de resuscitare, dar si procedurile de reincalzire a corpului. Cu masaj cardiac in curs de desfasurare, acesta a fost transportat la UPU Zalau, acolo unde s-a mai solicitat sprijinul unui echipaj de ambulanta pentru a continua manevrele de resuscitare. Intreaga noapte, medicii si asistentele de la spital nu s-au dat batuti si au decis sa continue resuscitarea.

„Au fost implicati cei de la SMURD, cei doi medici din UPU, 7 asistenti si personalul auxiliar… noi incercam sa dam o sansa oricarui pacient, de aici si mobilizarea acesta. Din pacate, in timpul resuscitarii nu au aparut semne vitale. Vom opri resuscitarea cand temperatura corpului va atinge 35 de grade Celsius”, ne-a decarat dr. Iuhas Mihai de la UPU Zalau.

Care este motivul ?

Este posibil ca apa rece din putul respectiv sa fi „conservat” practic organele vitale ale micutului si sa nu se fi produs leziuni ireversibile. In acest caz este insa extrem de important ca hipotermia sa se fi instalat inainte de inec, insa medicul coordonator este cel care decide daca se continua resuscitarea si cat timp. Protocolul spune ca atunci cand este declarat decesul, “corpul trebuie sa fie <cald si mort>”, adica temperatura corporala sa aiba 35-36 grade Celsius. Cum procedurile aplicate in spital reincalzesc trupul cu 1 grad pe ora, resuscitarea continua pana la reincalizirea la temperatura normala. 

Am stat de vorba cu un medic specialist in medicina de urgenta, care ne-a declarat ca in literatura de specialitate, au existat doar cateva cazuri in Statele Unite ale Americii, in care o persoana intrata in stop cardio-respirator in acest mod si-a revenit.

“Protocolul european spune ca putem declara decesul atunci cand corpul este <cald si mort>. Trebuie resuscitat pana cand temperatura corpului devine una normala, insa daca medicul coordonator isi da seama ca inecul s-a produs inaintea hipotermiei, poate opri resuscitarea, pentru ca el poate evalua sansele de reusita cel mai bine. In literatura de specialitate au fost doar 2-3 cazuri care si-au revenit. Exista o sansa infima, dar medicul decide daca se agata de acea sansa sau nu.  In 40 de ani de experienta, din pacate, nu am avut niciun caz care sa isi revina dupa un timp atat de indelungat sub apa, chiar daca era si in hipotermie”, ne-a declarat un medic de pe Ambulanta. 

Tragedie in Varsolt| Copil de 7 ani cazut intr-un put cu apa adanca

Articole similare

Close