National

Programul „Prima Casa”, schimbari anuntate de Ministrul Finantelor | Ce plafon va avea si in ce conditii se acorda

Programul „Prima Casa” continua si in acest an si are prevazut un plafon de doua miliarde de lei. Programul va suferi mai multe modificari, iar pana la finalul lunii februarie, Ministerul Finantelor va veni cu forma sa finala.

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a anutat duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca programul trebuie modificat si i se va da o tenta mai sociala.

„Am prins ca plafon cam două miliarde de lei în acest an pentru programul ‘Prima Casă’, deci el va continua, numai că am spus că discuţiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrală au fost pentru a-l face mai social, mai îndreptat către zona socială. Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Nu. Finanţarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm, va continua în aceeaşi parametri. Până la final de februarie o să ieşim, cred, cu o Hotărâre de Guvern” a spus duminica seara, la Antena 3, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor.

Principalele modificari aduse programului vizeaza aspecte legate de suprafata locuintei sau de celor care vor sa acceseze fondurile.

„Mă refer la suprafaţa casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu îţi iei casă de 500 de metri pătraţi, prima casă, îţi iei o casă pentru familie atât cât poţi…” a mai declarat ministrul Finantelor.

Cine poate accesa programul „Prima Casa”

In prezent, cei care vor sa aplice pentru programul guvernamental, trebuie sa nu detina si sa nu fi detinut in proprietate o locuinta, cu o suprafata mai mare de 50 mp, exceptie facand parti din locuinta dobandite prin mostenire.

Odata obtinuta finantarea, locuinta achizitionata trebuie sa fie finalizata, sau in diferite stadii de finalizare. Inclusiv locuintele detinute de ANL pot fi cumparate. Casa poate fi construita si de la zero, daca detineti deja terenul aferent, iar autorizatia de constructie a fost primita dupa data de 23 februarie 2010.

Cei care au aplicat pentru acest program trebuie sa aiba in vedere constituirea unui depozit colateral, egal cu dobanda datorata pe o perioada de trei luni. De asemenea, cei care au achizitionat locuinta, NU au voie sa instraineze, timp de 5 ani de la data dobandirii.

Articole similare

Close