National

Romania are cea mai mare populatie din U.E. care nu are baie, dus sau toaleta in locuinta

Romania se mentine in topul rusinii in ceea ce priveste calitatea vietii. Tara noastra se afla pe primul loc in randul statelor europene, cand vine vorba de conditiile sanitare ale locuintei.

Potrivit agentiei, 22,4% din populatie nu dispunea de baie, dus sau toaleta functionala in locuinta in anul 2019. La mare diferenta de Romania, pe locul 2 se situeaza Lituania (8.7%), Latvia (7.7%), Bulgaria (7.5%) si Estonia (3.5%).

Totusi, lucrurile se indreapta spre „mai bine”. In 2016, in Romania 30% din populatie nu avea o baie functionala in locuinta. Lucrurile stateau atat de rau, incat un deputat a venit cu ideea infiintarii programului „Prima baie”.

Dputatul clujean, Aurelia Cristea a adresat o interpelare la acea vreme premierului Dacian Ciolos prin care ii cerea sa ia în considerare „posibilitatea sustinerii de catre Guvernul Romaniei a unui program national de tip Prima Baie, cu prioritate în mediul rural”.

Suma propusa de Aurelia Cristea era de 200 de euro, suma din care beneficiarii ar fi trbeuit sa isi cumpere toate lucrurile necesare pentru utilarea unei bai.

Potrivit Institutului National de Statistica, 28.6% dintre romani nu aveau acces la apa curenta in locuinta in anul 2017. Situatia era mai grava in mediul rural, unde aproape 55% dintre gospodarii nu dispuneau de apa curenta.

In 2019, mare parte din populatie (29.1%) nu era conectata la sistemul public de alimentare cu apa.

Articole similare

Close