National
România și Italia – 5 fapte și date inedite din punctul de vedere al relațiilor bilaterale

Dintre țările europene cu care România are relații bilaterale strânse, Italia este poate pe primul loc, atât din perspectiva schimburilor economice , cât și, mai ales, în ceea privește numeroasa diasporă românească care s-a stabilit, trăiește și muncește de o bună perioadă de timp în peninsula italică.
Pe lângă evidentele și cunoscutele legături și afinități culturale, având în vedere trecutul istoric îndepărtat, legăturile dintre Italia și România au cunoscut o evoluție strâns legată și de schimburile economice, mai ales după aderarea statului român la Uniunea Europeană în 2007.
Iată câteva date pe care s-ar putea să nu le cunoști despre relațiile bilaterale dintre România și Italia!
- Peninsula italică s-a confruntat, de-a lungul veacurilor, mai ales după prăbușirea Imperiului Roman de Apus, cu valuri de popoare migratoare care și-au pus amprenta asupra dezvoltării etnice și culturale ulterioare și la evoluția în ceea ce este azi statul italian modern. Însă, cel mai de succes fenomen migrator din istoria italiană este venirea românilor, mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007.
- Departe de a fi o „invazie” cu o conotație negativă, peste 1 milion de cetățeni români au ales Italia ca o a doua patrie, o dovadă în acest sens fiind și transporturile dintre România și Italia între multiple puncte de plecare și destinație, așa cum este și cazul firmei Tabitatour.ro, unul dintre cei mai mari operatori în domeniu, cu o mare diversitate de rute de călători și coletărie către majoritatea statelor din Vestul Europei. Destinația Italia este azi una dintre cele mai aglomerate căi de mobilitate a persoanelor din Europa.
- Strămoșii celor două popoare (romanii conduși de Traian și dacii aflați sub conducerea lui Decebal) au purtat două războaie deosebit de sângeroase între anii 101 și 106 d.Hr. Ceea ce este mai puțin cunoscut este că un foarte mare număr de coloniști (emigranții vremii) au venit din zona Italiei de azi (în special partea sudică) stabilindu-se în Dacia proaspăt cucerită și transformată în provincie a Imperiului Roman. De aici și similitudinile lingvistice între limba română și unele dialecte sudice ale limbii italiene moderne.
- Italia este al doilea partener comercial al României. Însă, acest parteneriat economic puternic se manifesta atât pe partea de importuri, cât și pe cea de exporturi. Nu mai puțin de 10% din totalul schimburilor comerciale la care participă economia românească este direcționat către peninsula italică, valoarea acestora ridicându-se numai în 2019 la 15,6 miliarde de euro.
- Relațiile diplomatice între statele moderne ale României și Italiei, ambele create cam în aceeași perioadă, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, au o istorie de peste 140 de ani. Prima ambasada italiană la București a fost înființată în 1879, după dobândirea și recunoașterea independenței tânărului stat român în urma Războiului ruso-româno-turc din 1877-1878. Italia a fost și printre primele state ale lumii care au recunoscut independența României.
- În mod surprinzător, în prima jumătatea a secolului al XX-lea și mai ales înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, italienii erau cei care migrau în România. Aceștia veneau în statul român în căutare de muncă și pentru un nivel de trai mai bun. În special, italienii sosiți atunci erau foarte apreciați lucrători în construcții sau amenajări imobiliare.
Așadar, în ansamblul Uniunii Europene, unde libertatea de mișcare a persoanelor, bunurilor, servicilor și capitalurilor sunt pilonii prosperității și democrației, România și Italia continuă să se bucure de relații bilaterale privilegiate, ca parte a unui îndelungate afinități istorice.