Din OrasSocial

SALAJ | Peste 100 de cazuri de violenta in familie in primele 4 luni | Cate ordine de protectie au fost emise

„Acasa” a devenit un loc periculos cu precadere in randul femeilor, care cad victime abuzurilor in familie. Iar fenomenul pare sa se fi amplificat in pandemie, cand – din cauza restrictiilor de deplasare – de multe ori, victimele erau nevoite sa ramana sub acelasi acoperis cu agresorul.

In judetul Salaj, doar in primele patru ale anului 2021 s-au inregistrat 105 cazuri de violenta in familie, o medie de un caz pe zi. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, 66 au fost cazuri de lovire sau alte violente, 20 de abandon de familie, noua de amenintare, iar diferenta au facut obiectul altor fapte.

Iar tot in primele patru luni ale acestui an, politistii au emis 23 de ordine de protectie provizorii, dintre care 11 in mediul urban si 12 in cel rural.

Toate statisticile arata ca fenomenul se intalneste mai mult in mediul rural. Potrivit datelor Agentiei Nationale de Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, in 2019, din totalul celor 4167 de femei care au fost victimele violentei domestice, 54,98% dintre cazuri s-au inregistrat in mediul rural.

In municipiul Zalau functioneaza un centru destinat victimelor violentei domestice. Capacitatea acestuia este de 15 locuri.

În ultimele 4 luni nu au fost cazate victime, numai un singur agresor, o noapte, deoarece persoana agresată împreună cu copiii au rămas la domiciliu. 

De asemenea exista o echipa mobila, formata din 5 membri care verifică semnalările de violență domestică, realizează demersurile necesare pentru depășirea riscului imediat, dar care au si rolul de a consilia victimele violentei domestice.

Intre LEGE si REALITATE

Atunci cand se constata un caz de violenta in familie, politistii pot emite un Ordin de Protectie Provizoriu pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie. Respectiv evacuarea temporară a agresorului din locuinta, reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate, obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Si totusi, multe victime isi retrag plangerile, de teama a „ceea ce va urma”. Insa chiar si asa urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazurile de violenţă domestică, iar împăcarea părţilor nu mai înlătură răspunderea penală.

In cazurile extreme victimele isi pierd viata cu ordinul de protectie in mana, fiind mult prea tarziu pentru a mai cere ajutor.

Din aceasta cauza au fost facute o serie de modificări ale prevederilor Codului Penal, Codului de Procedură Penală și ale altor acte normative.

Potrivit noii Legi, agresorii vor putea fi monitorizati cu bratari electronice, care ii va alerta pe politisti atunci cand acesta se apropie de victima, de locuinta acesteia sau de locul de munca.

Sistemul va deveni operational insa abia din 1 martie 2022 si doar la nivelul Municipiului Bucuresti.

Articole similare

Close