EconomieNational

Secetă extremă in Crișana, Moldova, Dobrogea și Banat | Trei milioane de hectare din culturi, compromise

Fermierii încurajați să ceară ajutor pentru irigarea culturilor

Lipsa ploilor din ultima perioadă, dar și starea de urgență instaurată în urmă cu mai bine de o lună, le dă mari bătăi de cap agricultorilor. Aceștia se confruntă, pe de-o parte, cu seceta care le amenință culturile, iar pe de alta parte cu cu dificultatea de a-și vinde produsele, din cauza epidemiei de coronavirus.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, luna aprilie este de departe cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani. La data de 24 aprilie, în cea mai mare parte a țării, conținutul de umiditate din stratul de sol se încadra în limite extrem de scăzute (0-350 mc/ha). Izolat, în nordul Maramureșului, nord-vestul Munteniei, nordul Transilvaniei și al Olteniei, rezerva de apă se situa în limite satisfăcătoare.

anm_ra
foto: meteoromania.ro

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat pentru un post de televiziune că trei milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă sunt compromise în diferite grade.

„Din păcate, peste consecințele pandemiei se suprapune și o secetă extremă și puternică în Dobrogea și Moldova. Când vom termina monitorizarea în agricultură, am promis fermierilor că vom despăgubi toate pagubele provocate de secetă. Unde sunt pierderi de venit vom interveni concret cu sume sau măsuri care să îi ajute să repornească în agricultură și industria alimentară” a spus ministrul Oros, într-o intervenție la Digi24.

Fermierii, îndemnați să ceară ajutor pentru irigații

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale precizează că prin infrastructura de îmbunătățiri funciare se poate asigura apă gratuită până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020.

Mai mult, MADR prin ANIF și Direcțiile pentru agricole județene, încurajează și sprijină toți fermierii pentru încheierea contractelor sezoniere/multianuale, având ca obiect livrarea apei pentru irigaţii.

În cazul fermierilor care nu au posibilitatea transmiterii unui e-mail/ fax, aceștia se pot adresa Filialelor Teritoriale ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, în vederea programării pentru semnarea contractelor. Modelul de Contract multianual/sezonier pentru asigurarea nivelului optim al apei de irigații la stațiile de punere sub presiune și alte puncte de livrare este pus la dispoziția fermierilor prin afișare pe site-ul MADR și pe site-ul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

Sursa
ANMMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Articole similare

Close