Social
Sfaturile politistilor pentru evitarea situatiilor neplacute in preajma sarbatorilor

Având în vedere că în această perioadă condițiile meteo pun la grea încercare abilitățile și răbdarea participanților la trafic, mai ales pe cele ale conducătorilor de autovehicule, recomandăm ca toate categoriile de persoane (șoferi, pietoni, bicicliști, motocicliști) să adopte o conduită preventivă pe drumurile publice.
Deplasarea poate fi sigură numai dacă sunt respectate în totalitate regulile elementare și obligațiile legale privitoare la circulația rutieră.
Astfel, politistii recomanda pietonilor să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea, iar in lipsa acestora să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers.
Să traverseze drumurile publice numai prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde.
Să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public, astfel încât să poată fi atent la traficul rutier.
Când nu există în apropiere trecere de pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică si foarte important sa nu traverseze drumul in fuga!
Să manifeste o atenție sporită atunci când traversează noaptea sau atunci când vizibilitatea este redusă; În condiţii de carosabil umed sau alunecos, spaţiul necesar pentru frânare creşte foarte mult.
Pe timp de noapte, pietonul care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.
Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentarii lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.
PREVENIȚI VICTIMIZAREA COPIILOR PRIN ACCIDENTE DE CIRCULAȚIE!
Este suficientă o clipă de neatenție sau grabă pentru ca cei în care dumneavoastră ați investit speranțe, vise si multă dragoste – copiii dvs. – să devină victime ale unor accidente rutiere, care, din nefericire, pot avea chiar urmari tragice.
Pentru a preveni implicarea copiilor dvs. în accidente de circulaţie, Poliţia recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici să circule numai pe trotuare, să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor.
Să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje.
Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup ci în şir unul după altul.
Să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, grădiniţe, pe terenurile de sport şi întotdeauna sub supravegherea unui adult.
Să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
Învăţându-i pe copii să circule corect, îi puteţi feri de necazuri şi vă puteţi bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniştea familiei dumneavoastră!