Tech
Sistemul tău PC se supraîncălzește și nu știi de ce? Iată câteva lucruri pe care le poți verifica

Supraîncălzirea este o problemă întâlnită frecvent de utilizatorii sistemelor PC. Este important să nu ignori temperaturile ridicate, întrucât acestea nu numai că îți vor afecta performanțele calculatorului, ci vor provoca și daune asupra componentelor interne. În cazuri extreme, există posibilitatea să strice în totalitate componenta respectivă, forțându-te să achiziționezi una nouă. Citește mai departe pentru a afla 3 dintre principalele motive pentru care calculatoarele se pot supraîncălzi, dar și cum poți să readuci temperatura normală în cadrul sistemului.
Iată 3 dintre principalele cauze de supraîncalzire a sistemelor PC
- O cantitate mare de praf depusă în unitatea centrală – în cazul în care deții calculatorul de mai mult timp și ai descoperit recent că temperatura procesorului sau cea a plăcii video este deosebit de ridicată, există posibilitatea să se fi depus un strat generos de praf care să afecteze circuitele/coolerele componentelor. În acest caz, problema poate fi rezolvată simplu, întrucât tot ceea ce trebuie să faci este să îndepărtezi praful. Acest lucru poate fi făcut ușor fie cu aer comprimat, fie cu o cârpă. În cazul în care alegi să cureți sistemul manual cu ajutorul unei cârpe, ai grijă să nu folosești prea multă forță în special atunci când ajungi în zona pinilor, întrucât poți provoca daune ireparabile la nivelul plăcii de baza
- O anumită componentă este solicitată excesiv – acest lucru se petrece mai ales în cazul în care încerci să rulezi un joc/o aplicație care necesită prea multe resurse. În această situație, poți încerca să supui placa video/procesorul (oricare dintre cele două are nevoie) unui proces de overclock. Ai grijă însă, întrucât acest proces este dedicat numai unor produse dintr-o anumită gamă și nu va aduce rezultate semnificative pentru restul produselor. Dacă totuși nu poți face overclock, va trebui să te orientezi către un procesor nou, accesând o ofertă variată de procesoare precum cea de la Forit.ro.
- Nu în ultimul rând, există posibilitatea ca problema să provină de la ventilatoarele sistemului. Dacă deții o carcasă mai veche, sunt șanse ca ventilatoarele să își fi pierdut din calitate, caz în care vor trebui schimbate. Acest lucru poate fi verificat prin deschiderea carcasei și pornirea sistemului. Apoi, tot ceea ce trebuie să faci este să urmărești dacă ventilatoarele se învârt la viteze normale (ai grijă să îndepărtezi și particulele de praf de pe acestea, dacă există). Dacă într-adevăr curentul de aer produs este prea slab, va trebui să achiziționezi ventilatoare noi, însă acestea de obicei sunt foarte accesibile din punct de vedere al prețului.
În final, cel mai important lucru este să identifici zona din care provine problema temperaturii. Există softuri puse la dispoziție de către producătorii hardware prin care poți să urmărești temperatura fiecărei componente în parte, ajutându-te astfel să găsești sursa problemei. Însă, dacă niciuna din variantele elaborate mai sus nu se aplică în situația ta, poți apela oricând la ajutorul internetului sau, în ultimă instanță, la ajutorul unui service de specialitate.