Eveniment

Soferi depistati bauti la volan | Ce pedeapsa risca acestia pentru faptele lor

Politistii salajeni au depistat mai multi soferi in timp ce conduceau, desi se aflau sub influenta bauturilor alcoolice. Asa se face ca in zilele de 15 si 16 decembrie, nu mai putin de trei conducatori auto au ramas fara permis si s-au ales cu dosare penale.

Un echipaj din cadrul Serviciului Rutier a tras pe dreapta pentru control, sâmbătă, 15 decembrie, in jurul orei 20,30 un autoturism la volanul caruia se afla un zalauan, in varsta de 49 de ani. Acesta conducea masina pe Drumul Național 1F, pe direcția Ciumărna-Zalău. La testarea cu alcooltestul, s-a evidentiat o alcoolemie de 0,81 mg/l alcool pur in aerul expirat.

O ora mai tarziu, pe Drumul Judetean 109P, politistii din cadrul Sectiei 7 Politie Rurala Nusfalau au depistat un barbat, din comuna Ip, in timp ce conducea autoturismul prin localitatea Cosniciu de Sus. Si de aceasta data, alcooltestul a indicat o valoare pozitiva, respectiv 0,41 mg/l alcool pur in aerul expirat.

In noaptea de sambata spre duminica, la ora 3,30, in localitatea Crasna, politistii din cadrul Sectiei 6 Politie Rurala Crasna au oprit in trafic un autoturism, condus de un barbat din localitate. In urma testarii cu aparatul alcooltest, rezultatul indica o valoare de 0,51 mg/l alcool pur in aerul expirat.

In toate cazurile, politistii au intocmit dosare penale si continua cercetarile pentru infractiunea de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.

Conform legislatiei rutiere, atunci cand aparatul alcooltest afiseaza o valoare sub 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, fapta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

In cazul in care rezultatul indica o valoare peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, conducatorului auto i se intocmeste dosar penal. De asemenea se impune recoltarea probelor biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducatorul auto este condus la o unitate sanitara. Fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau amenda. Mai mult, daca soferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infractiuni, permisul de conducere se anuleaza. De asemenea, la refuzul recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, legea prevede inchisoare de la 1 la 5 ani.

Articole similare

Close