Din Oras

Teste HPV si Babes Papanicolau GRATUITE in Zalau, Simleu Silvaniei si Jibou

Important pentur depistarea precoce a cancerului de col uterin, femeile se pot programa GRATUIT pentru screening. Exista patru astfel de centre in judetul Salaj, respecitv la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, Nord Medline, Spitalul Orasenesc din Jibou si la Spitalul Simleu Silvaniei.

Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu HPV (Virusul Papilloma Uman) care provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin. Cancerul apare atunci când celulele sănătoase din colul uterin dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. Celulele anormale acumulate formează o masă (tumoră). Celulele canceroase pot invada țesuturile din apropiere și se pot desprinde dintr-o tumoră pentru a se răspândi în altă parte a corpului.

Cele mai eficiente metode de prevenire a cancerului de col uterin sunt vaccinarea fetelor împotriva virusului HPV, începând cu vârsta de 11 ani și participarea femeilor adulte la programele de screening.

Programarile pot fi facute pe platforma potisaprevii.eu la sectiunea Programari Regiunea Nord Vest sau facand click AICI.

Totul este posibil, datorita Programului regional de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, initiat de Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuta din Cluj-Napoca.

De asemenea, in judetul Cluj a fost inaugurat Centrul Medical EPIC, un centru de referință la nivel național a cărui organizare și funcționare asigură activități de educație, prevenire, informare și control în domeniul cancerului.

Articole similare

Close