Din Oras

Tips&tricks: descopera cele mai importante elemente pe care trebuie sa le stii despre un OIREP!

Te afli la carma unei companii care se ocupa de importuri sau de productia de bunuri? Potrivit legislatiei in vigoare, ai obligatia sa administrezi o cantitate de deseuri similara cu cea introdusa pe piata.

Aceasta masura a fost impusa in Romania in contextul in care tara noastra trebuie sa se alinieze la standardele europene in ceea ce priveste administrarea deseurilor si incurajarea reciclarii continue. Nu ezita sa apelezi la un OIREP atunci cand ai nevoie de ajutor – este vorba despre o organizatie in cadrul careia lucreaza numai specialisti in domeniu!

Descopera ce este un OIREP

Pentru inceput, este important sa stii ca OIREP-urile au fost cunoscute initial drept OTPR-uri si au fost infiintate in urma Ordonantei de Urgenta 74/20218. Aceste organizatii vin in sprijinul companiilor producatoare, a companiilor care activeaza in domeniul reciclarii, dar si in sprijinul autoritatilor locale. OIREP-urile au rolul de a-si ajuta partenerii sa indeplineasca toate obiectivele de reciclare. Este vorba despre un proces esential, care isi pune amprenta intr-un mod semnificativ asupra modului in care mediul inconjurator este protejat.

Administrarea deseurilor, un serviciu practic

Printre serviciile pe care OIREP-urile ti le pun la dispozitie se numara administrarea deseurilor. Reprezentantii acestor organizatii nu se ocupa efectiv de reciclare, ci de gasirea celor mai buni colectori de pe piata si facilitarea accesului pentru firmele de reciclare la materiale care pot fi transformate in produse noi. Poti afla mai multe despre intregul traseu al administrarii deseurilor direct de la o echipa specializata in acest sens.

Intocmirea rapoartelor de mediu

Un alt serviciu esential, de care poti avea parte este cel de intocmire a rapoartelor de mediu. Pentru a tine o evidenta clara a deseurilor introduse pe piata, autoritatile solicita tuturor companiilor din Romania informari trimestriale sau anuale, din care sa reiasa foarte clar cantitatea de deseuri pe care le produc, indiferent daca este vorba despre plastice, cartoane, hartii sau alte tipuri de deseuri.

Rapoartele de mediu au un format standard si sunt destul de complexe, motiv pentru care este recomandat sa le lasi in seama specialistilor care sunt deja familiarizati cu astfel de documente. Ai grija, insa: partenerii tai au nevoie de acces la baza de date a firmei pe care o reprezinti, astfel incat sa poata intocmi rapoartele!

Citeste atent contractul inainte sa-l semnezi

Incheie un contract cu OIREP-ul pe care il alegi, astfel incat sa aveti o relatie stabila, reglementata oficial. Documentul trebuie sa contina informatii despre cele 2 parti implicate (datele de contact), informatii despre serviciile de care vei beneficia, precum si tariful pe care trebuie sa il suporti. Citeste cu atentie, inainte de a semna contractul, pentru a te asigura ca totul este in regula.

Beneficii

Nu in ultimul rand, este important sa cunosti avantajele de care ai parte atunci cand colaborezi cu un OIREP:

  • respecti legislatia in vigoare;
  • eviti aplicarea sanctiunilor costisitoare;
  • protejezi mediul inconjurator;
  • sustii activitatea firmelor de reciclare;
  • contribui la atingerea target-ului de reciclare.

Ecologic3rambalaje.ro este unul dintre partenerii la care poti apela cu incredere ori de cate ori ai nevoie in privinta gestionarii deseurilor. Este vorba despre o organizatie care pana in prezent a avut deja peste 3000 de colabotatori multumiti de rezultatele obtinute si care iti pune la dispozitie servicii de top. Punand accent pe tot ce inseamna procesul de gestionare deseuri ambalaje, contribui la protejarea mediului inconjurator si la obtinerea unui nivel calitativ al vietii!

Date de contact:

E-mail: office@ecologic3rambalaje.ro

contact@ecologic3rambalaje.ro

Telefon: 0239 680 500

 

Articole similare

Close