Din Oras

Toata viata intr-un rucsac | O familie din Kiev fugita din calea razboiului, cu peste 20 de animale de companie, primita cu bratele deschise la Zalau

De mai bine de o luna sute de mii de ucraineni isi parasesc zilnic tara, in incercarea de a se salva. Alte sute sau chiar mii cad victime gloantelor si a rachetelor care brazduiesc cerul. Toata viata celor care au resit sa scape de ororile razboiului a trebuit sa incapa intr-un bagaj, sau mai putin.

La doar 5 ani si jumatate, Mikalina Trukhmanova alaturi de mama si bunica ei au batut un drum lung de mai bine de doua zile pentru a ajunge in siguranta la granita cu Republica Moldova. Fara o tinta anume si fara sa stie ce le rezerva viitorul, au strabatut pe drum alte doua zile pana Romania.

Vin din Kiev si fug pentru a doua oara din calea razboiului. In 2014 au fost nevoiti sa plece din Donetsk, dupa izbucnirea conflictului militar.

Plecarea din Kiev

1 martie 2022, Kiev. Sirenele antiaeriene si drumul spre adapost au devenit rutina, insa dupa o scurta planificare Zosia si-a luat inima in dinti si a hotarat sa plece. Intr-un rucsac a indesat doar lucrurile esentiale pentru ea, fiica ei – Mikalina – si pentru bunica.

Nu a uitat de animalele de companie, care sunt parte din familie de ani de zile. Cei peste 20 de catei si pisici. Animalele, multe in asteptare de pui, au fost inghesuite in doua masini ale unor voluntari.

Drumul a fost lung si anevoios si nu din cauza check-point-urilor armatei ucrainene. Animalele aveau nevoie de atentie, apa, mancare dar si de miscare. Asa ca au fost nevoiti sa opreasca de mai multe ori pentru a se asigura ca totul este in regula.

Ruta cea mai sigura, desi nu si cea mai scurta, a fost spre granita cu Republica Moldova. Dupa mai bine de doua zile petrecute pe drum familia a ajuns la punctul de trecere a frontierei. Pentru ca plecarea a fost facuta pe ultima suta de metri si pentru ca intre timp cateii si pisicile au dat nastere unor pui, la vama s-au lovit de alte probleme. Nu toate animalele aveau vaccinurile la zi, iar pentru altele nu a reusit sa le pregateasca pasapoartele.

Alte cateva ore au trecut pana la solutionarea problemei. De aici si pana ain romania au mai trecut alte doua zile.

Initial, Zosia, Mikalina si bunica ei au ajuns la Sibiu, unde familia a cautat ajutorul unor psihologi pentru cea mica.

Apelul pe facebook si drumul spre Zalau

Pentru ca nu aveau o tinta anume si nici alte rude la care sa mearga, au facut un apel pe facebook. Isi cautau o gazda care sa ii primeasca pe cei trei, dar si pe animalele lor.

Parea a „Misiune imposibila”, dar o familie cu suflet mare si iubitoare de animale a vazut anuntul. Lavinia si Alin Tolca i-au primit pe cei trei, dar si pe ceilalti membri ai familiei, peste 20 la numar.

Dupa un alt drum lung au ajuns la Casa cu perle. Un loc pentru animalele care nu mai sunt dorite de nimeni si sfarsesc in strada.

Aici, dupa cum spune chiar Zosia, au gasit niste oameni inimosi, dar si un loc cald pentru ei si pentru animalele lor.

Pe Mikalina am gasit-o in timp ce desena o felicitare, pentru ca stia ca urmeaza ziua de nastere a uneia dintre gazde, careia ii spune acum „mami”.

Zosia incerca sa isi contacteze rudele. Iar bunica Mikalinei rasfoia printre pozele de pe telefon.

Gazdele au incercat sa se asigure ca celor trei nu le lipseste nimic, nici lor nici necuvantatoarelor. Ne-au povestit ca, de cand au ajuns in Zalau nu a trecut zi sa nu fie cu lacrimile in ochi.

Ajutor pentru animale

Desi pericolul pare acum destul de departe, si au reusit sa doarma in liniste, cei trei au nevoie in cotinuare de ajutor. La fel si cei peste 20 de catei si pisici. Animalele au nevoie de atentia unui medic veterinar, pentru ca multi pui s-au imbolnavit, iar altii trebuie vaccinati.

Este mare nevoie si de mancare pentru patrupezi. Dar si de haine pentru Zosia, Mikalina si bunica ei.

Orice ajutor este binevenit, atat pentru refugiatii ucraineni cat si pentru familia care adaposteste aproape 100 de animale.

In trecut, Lavinia si sotul ei, Alin Tolca, si-au donat parterul casei unei asociatii, unde au amenajat un adapost pentru pisicile strazii.

pisici catei

Articole similare

Close