Din Oras

Un vaccin veterinar ii poate salva viata animalului tau de companie

Vaccinurile ajuta la prevenirea multor boli care afecteaza diverse animale de companie.

Cainii, pisicile, pasarile, hamsterii etc. pot primi o doza sau mai multe de vaccin veterinar, astfel incat sa duca o viata lunga si sanatoasa. Nu doar ca exista vaccinuri pentru diferite boli, dar exista diverse tipuri si combinatii de vaccinuri.

Ce trebuie sa stii despre administrarea unui vaccin veterinar

Vaccinarea este o procedura care prezinta riscuri si beneficii, iar acestea trebuiesc cantarite pentru fiecare animal in parte, in functie de stilul sau de viata si sanatatea sa. Schema de vaccinare poate fi stabilita doar de medicul veterinar care urmareste si tratateaza in mod individual animalutul tau de companie.

Un vaccin veterinar ajuta la pregatirea sistemului imunitar al organismului pentru combaterea efectelor pe care le poate avea atacul unor microorganisme cauzatoare de boli. Un vaccin veterinar contine antigeni, care permit ca organismul ce cauzeaza boli la sistemul imunitar, sa nu imbolnaveasca si in momentul vaccinarii. Astfel, atunci cand un vaccin veterinar este introdus in corpul unui animal, sistemul imunitar este usor stimulat, invatand astfel cum sa se lupte cu respectiva afectiune. In momentul in care animalul va fi expus bolii reale, sistemul sau imunitar va fi pregatit sa o recunoasca si sa o combatat in totalitate ori sa reduca severitatea bolii.

Un vaccin veterinar este foarte important pentru gestionarea sanatatii animalului tau de companie. Cu toate acestea, nu toate animalele trebuiesc vaccinate cu toate vaccinurile. In urma unei discutii detaliate cu medicul veterinar, acesta va stabili un protocol de vaccinare potrivit animalului tau de companie, in functie de cativa factori:

  • Varsta
  • Istoricul medical
  • Stilul de viata
  • Stilul de alimentatie
  • Frecventa calatoriilor

Majoritatea medicilor veterinari recomanda administrarea unei scheme de baza de vaccinuri, pentru animalele sanatoase.

Vaccinuri de baza

Un vaccin veterinar de baza este considerat vital pentru toate animalele de comapanie, pe baza riscului de expunere, a severitatii bolii sau a transmitibilitatii la oameni.

Pentru caini, sunt incluse urmatoarele: vaccin veterinar pentru parvovirusul canin, hepatita canina, turbarea si rabia. Acestea sunt considerate vaccinuri de baza care trebuiesc administrate tuturor cainilor, indiferent de varsta si stilul de viata (cu exceptiile de rigoare, evident). Vaccinurile suplimentare, sunt cele administrate in functie de riscul la care este expus cainele si probabilitatea de a se imbolnavi. Aici sunt incluse Bordetella bronchiseptica, Borrelia burgdorferi si bacterii Leptospira.

Pentru pisici: In vaccinurile de baza sunt incluse cele pentru panleucopenie (tulburare felină), calicivirus felin, herpesvirus felin tip I (rinotraheită) si rabie. Vaccinurile recomandate se adminsitreaza in functie de stilul de viata al pisicii si includ: virusul leucemiei feline, Bordetella, Chlamydophila felis și virusul imunodeficienței feline.

Doar veterinarul este singurul in masura sa decida, in urma discutiei cu tine, referitor la stilul si mediul de viata al animalului tau, care sunt cele mai bune vaccinuri. In functie de aceasta decizie, medicul va stabili un calendar pentru administrarea fiecarui vaccin veterinar. Acest calendar este influentat de varsta animalutului, de istoricul medical, mediul in care traieste, precum si stilul de viata.

Pentru puiutii de caini si de pisici, abordarea este urmatoarea: daca mamica are un sistem imunitar sanatos, cel mai probabil puiul va primi anticorpi prin laptele matern, in timpul alaptarii. Incepand cu varsta de 6 – 8 saptamani, trebuie inceputa administrarea de vaccin veterinar, astfel incat sa fie completate minim 3 vaccinari la intervale de 3-4 saptamani. Doza finala de vaccin veterinar va fi administrata la varsta de 16 saptamani.

Odata deveniti adulti, puiutii vor intra la randul lor in schema clasica, care implica administrarea unui vaccin o data pe an, iar altele, specifice, in functie de recomandarea medicului si a producatorului.

Mai multe informatii despre acest subiect dar si despre suplimente veterinar, poti gasi pe www.veteco.com.

 

Articole similare

Close