Eveniment

Vanzarea castelului Wesselenyi din Jibou, ANULATA de Tribunal | Constructia urma sa fie vanduta catre o companie detinuta de guvernul ungar

Tribunalul Salaj a anulat vanzarea castelului Wesselenyi din Jibou si obliga firma care a intermediat tranzactia sa restituie suma de 830.000 de euro, reprezentand pretul de vanzare, precum si a sumei de 78.448,4 euro si 72.623 lei reprezentând pretul achitat pentru cheltuielile de autentificare si pentru perfectarea contractului.

Potrivit G4Media, castelul a fost scos la vânzare de moştenitorul său, Andrei Janicicău, timp de zece ani, în final, în aprilie 2021, acesta l-a vândut firmei Micro Vision SRL din Cluj-Napoca, iar firma a revândut imediat imobilul, astfel încât castelul a devenit proprietatea societăţii Manevi ZRT din Ungaria, o companie din portofoliul Fundaţiei pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală.

Dar, legal vorbind, Consiliul Judetean Salaj avea dreptul de preemptiune. Cu alte cuvinte, ar fi trebuit sa aiba prioritate la cumpararea castelului, inainte de alte persoane.

In primavara anului trecut, Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Dinu Iancu Salajanu a declarat pentru Observator: Noi am făcut toate demersurile pentru a avea banii necesari şi pentru a îndeplini procedurile legale şi a intra în negocieri cu proprietarul castelului. În 10 zile noi trebuia să avem o comisie şi o evaluare prin care ni s-ar fi spus valoarea imobilului. Pe urmă să mergem la masa negocierilor şi în 15 zile sau maxim 30 de zile să putem ajunge la o concluzie.”

In luna martie 2021 insa, Ministerul Culturii a anuntat ca renunta la dreptul de preemptiune, iar la masa negocierilor s-a asezat Consiliul Judetean Salaj, fiind pusi bani deoparte din buget pentru cumpararea constructiei.

O luna mai tarziu, proprietarul castelului avea sa il vanda unei firme din Ungaria, pentru suma de 830.000 de euo.

Articole similare

Close