Divertisment

Vrei să îți ajuți bebelușul să doarmă mai profund? 4 sfaturi pentru proaspeții părinți

Știai că în primul an de viață un bebeluș ar trebui să doarmă până la 18 ore pe zi? Somnul se numără printre elementele absolut esențiale pentru dezvoltarea optimă a micuțului tău, ajutându-i organismul să devină sănătos și puternic.

Deși programul de odihnă al unui nou-născut diferă destul de mult de cel al copiilor sau adulților, este important să te asiguri că bebelușul tău are parte de un somn profund, chiar dacă nu este constant. Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să acorzi o atenție deosebită atât programului pe care i-l construiești, cât și încăperii în care acesta doarme.

Iată 4 moduri prin care te poți asigura de faptul că bebelușul tău se odihnește în mod optim!

Joaca de dinaintea somnului îți poate face bebelușul să adoarmă mai greu

Dacă ești proaspăt părinte, probabil ești tentat să crezi că jucându-te cu micuțul tău înainte de ora de culcare, îl vei determina să doarmă mai profund. Acest lucru poate avea însă efecte contrare celor pe care ți le dorești: bebelușii sunt extrem de sensibili la multitudinea de senzori din jurul lor, iar suprastimularea prin joacă îi poate face să adoarmă mult mai greu. Dacă obișnuiești să te joci cu micuțul înainte de somn, înlocuiește această rutină cu activități care îl vor relaxa, ajutându-l astfel să aibă un somn mai liniștitor. Câteva dintre lucrurile pe care le poți face alături de acesta sunt băița, cititul sau cântecelele de leagăn.

Fii atentă la iluminarea camerei bebelușului

Ajută-ți nou-născutul să învețe singur când este ora de odihnă prin mediul care îl înconjoară. Organismul unui bebeluș răspunde stimulilor din mediu într-un mod similar adulților, reglându-și ceasul biologic după lumină. Astfel, pentru a-ți putea ajuta micuțul să-și regleze somnul, stinge luminile din camera sa cu aproximativ 30 de minute înainte de ora de culcare. Dimineața, când este ora de trezire, încearcă să lași cât mai multă lumină naturală să pătrundă în încăpere. Dacă vei combina gradual aceste lucruri cu rutina liniștitoare de seară, bebelușul tău se va obișnui în scurt timp cu orele de somn.

Creează-i copilașului cât mai multă căldură în pătuț

Știai că bebelușii au nevoie de cât mai multă căldură în locul unde dorm, mai ales în primele luni de viață? Motivul pentru care micuțul tău adoarme atât de ușor atunci când este ținut în brațe este căldura corporală pe care o emani, care îi amintește de momentele petrecute în burtică. Aceasta este de fapt și una dintre cauzele care îi pot întrerupe somnul în timpul nopții. Astfel, pentru a-i asigura nou-născutului cadrul prielnic pentru o odihnă profundă și liniștitoare, încearcă să îi construiești cât mai multe surse de căldură care să o imite, pe cât posibil, pe cea corporală.

Pentru a face acest lucru, folosește-te de un săculeț de dormit sau o păturică termoizolantă. Ai mare atenție! Deși căldura corporală este cea mai indicată pentru a-ți adormi micuțul, nu este deloc recomandat ca bebelușul tău să doarmă în același pat cu tine. Pentru că nou-născuții sunt extrem de sensibili, aceștia sunt mult mai predispuși la potențiale accidente. Astfel, este ideal ca acesta să doarmă, cel puțin în primele luni de viață, într-un pătuț din lemn pentru bebeluși, în aceeași încăpere cu tine. Poți găsi la Babyneeds numeroase astfel de modele potrivite pentru diferitele categorii de vârstă, care îi conferă micuțului tău toată siguranța de care are nevoie pentru un somn liniștitor. Nu uita totuși să golești pătuțul copilului de jucării înainte de ora de culcare, pentru a preveni orice posibil accident.

Nu transforma masa de dinaintea somnului într-un obicei

Probabil ai observat deja că bebelușul tău tinde să adoarmă în timp ce este alăptat. Acesta este un lucru destul de comun pentru nou-născuți, însă nu este recomandat să îl transformi într-un mijloc de a-ți adormi micuțul. Dacă vei face asta în mod frecvent, este posibil ca alăptarea să devină un reflex pentru odihnă în mintea copilașului tău.

Încearcă deci să nu îți hrănești bebelușul exact înainte de orele de somn. Include între momentul mesei și cel al somnului rutina de seară, pentru a facilita odihna sa. Desigur, va fi în continuare nevoie să te trezești de câteva ori în timpul nopții pentru a-l alăpta, însă cauza acestui lucru va fi foamea, nu obișnuința de a fi hrănit pentru a se putea odihni.

Somnul bebelușului poate reprezenta un adevărat mister pentru numeroși proaspeți părinți. Există însă câteva „trucuri” de care te poți folosi pentru a-ți ajuta micuțul să doarmă mai constant și mai profund, oferindu-i toate condițiile necesare unei odihne optime. Construindu-i acestuia un cadru și o rutină ideală pentru somn, cu siguranță vei reuși să îl obișnuiești cu programul tău!

Articole similare

Close