Din Oras

Zalaul voteaza | Tot ce trebuie sa stii despre ziua alegerilor de maine

Mai putin de 24 de ore ne despart de cel mai important scrutin din acest an. Maine, romanii isi vor vota candidatul favorit la presedintia Romaniei, in primul tur al alegerilor, urmand ca pe data de 24 noiembrie 2019, sa aleaga dintre primii doi clasati.

In judetul Salaj au fost amenajate un numar de 312 sectii de votare, din care 39 in municipiul Zalau. Salajenii vor putea vota duminica, intre orele 7,00-21,00 insa daca in sediul sectiei de votare sau in exteriorul acesteia sunt formate cozi de alegatori care vor sa isi exprime dreptul la vot, termenul de functionare al respectivei sectii de votare poate fi prelungit cel mult pana la ora 23,59. Conform ART. 46 din LEGEA 370/2004 doi membri desemnati de biroul electoral al sectiei au OBLIGATIA de a verifica la ora 21,00 daca in afara sediului sectiei de votare se afla alegatori care asteapta sa isi exercite dreptul de vot.

Odata ajunsi in sectia de votare in care ati fost arondat (VEZI AICI UNDE TREBUIE SA VOTEZI) va trebui sa prezentati actul de identitate, care va fi scanat. Apoi veti primi o stampila cu mentiunea „VOTAT” si un buletin de vot, cu 14 chenare in care sunt trecuti candidatii pentru presedintia Romaniei. Stampila cu mentiunea „VOTAT” trebuie aplicata in interiorul chenarului in care este trecut numele candidatului favorit.

In cazul in care nu va aflati in localitatea de resedinta, va puteti exprima dreptul la vot in ORICE sectie din tara, pe liste suplimentare. De asemenea, va trebui sa prezentati un act de identitate valabil (buletin/pasaport).

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deși ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”, precum și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater; efectuarea de ștersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora.

! ATENTIE !

Sunt considerate anulate buletinele de vot:

  • pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare
  • buletinele de alt model decât cel legal aprobat
  • buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”
  • buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;

Orice incercare de fraudare a votului sau neregula trebuie semnalata autoritatilor competente stabilite de Autoritatea Electorala Permanenta. Neregulile pot fi sesizate organelor de politie sau catre Biroul Electoral Judetean.

Pentru prima data in istoria alegerilor prezidentiale, cetatenii romani aflati in diaspora pot vota trei zile la rand, in cazul in care nu si-au exprimat deja dreptul la vot prin corespondenta. Vezi AICI lista sectiilor de votare din diaspora

Mai multe detalii despre cum trebuie sa votezi corect, pot fi gasite pe votcorect.ro

Articole similare

Close